Bomull och vällingklockor

Publiceringsdatum : 2021-09-06

Välkommen på en guidad historisk vandring för hela familjen genom bruksorten Tollered.

Tillsammans med en engagerad guide får du uppleva en levande bruksort som stått oförändrad sedan industrialismens glansdagar - i Tollered är alla byggnader bevarade från den tid då bomullsspinneriets maskiner snurrade som mest. Bolaget ansvarade för hela samhället och under vandringen kommer du därför att få uppleva fabriksbyggnader, arbetarbostäder, skola, kontor och vattenkraftverk precis som det en gång var. Familjen Bergs livsberättelse går som en röd tråd igenom hela vandringen. På vägen möter du också tre ljudkonstverk som är framväxta ur mötet med bruksmiljön i Tollered.

Vandringen startar vid entrén till Nääs fabriker och avslutas i Tollereds öfvre kraftstation.

Lördag 11 september klockan 11, 13 och 15.
Vandringen är kostnadsfri, anmälan till kultur@lerum.se

Evenemanget Bomull och vällingklockor är både en del av Göteborgs konstbiennals program GIBCA Extended i samarbete med Alingsås kommun och Händelser vid Gotaleden Det ingår också i Kulturarvsdagen 2021 tillsammans med flera andra kulturarvsplatser i kommunen.

Bomull och vällingklockor på Facebook.