Centralskolan bäst i Sverige på aktivitet

Publiceringsdatum : 2020-12-10

Centralskolan i Floda är bästa skola i Sverige 2020 på att gå och cykla. Av 278 skolor placerade sig skolan på första plats. Nu utmanar de andra skolor i kommunen att göra likadant.

Tävlingen Gå & Cykla arrangeras årligen för att främja hälsan hos barn och unga, bidra till en bättre miljö samt förbättra trafiksäkerheten i elevernas närmiljöer. För tredje året i rad anmälde sig Centralskolan till tävlingen som arrangeras av Trafikkalendern. Aktiviteten engagerar årligen cirka 50 000 elever och pedagoger i år F-6.

Gymnastiklärare Håkan Alberts. Gymnastiklärare Håkan Alberts. - Första året kom vi på 8:e plats, förra året på 4:e. Nu vann vi! Hela skolan jobbar med att stimulera till fysiska och pulshöjande aktiviteter och vi har engagerade föräldrar och pedagoger som jobbar åt samma håll, säger Håkan Alberts, idrottslärare på skolan och den som anmälde Centralskolan.

Under två valfria veckor i september-oktober samlar deltagande skolor så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. Varje skoldag får elever som promenerat eller cyklat till skolan sätta upp en grön plupp på klassens tavla. Har eleven åkt kollektivt får de sätta upp en orange.

- Jag som idrottslärare försöker dagligen få förståelse för hur viktig rörelse är för hälsan. Forskning visar också att ökad rörelse ger ökad inlärning. På skolan har vi därför exempelvis pulspass för årskurs 5. Sedan behövs det inte moderna gym eller hockeyutrustningar för att röra sig. Promenera är inte alls dumt. Jag vill också passa på att uppmana andra skolor i kommunen att anmäla sig.

Förra året kom ni på fjärde plats och vann 5000 kronor som ni köpt två bordtennisbord för. Vad kommer ni göra för pengarna, 15 000 kronor, i år?

- Vi kommer att investera i kul grejer som främjar rörelse under våra rastaktiviteter.