Cyklister rustar för vintern

Publiceringsdatum : 2019-11-22

Med vinterdäck och rätt kläder går det alldeles utmärkt att cykla även vintertid. I projektet Vintercyklist vill Lerums kommun och en rad kommuner i Västra Götaland få fler att cykla vintertid. I veckan fick ett 20-tal deltagare i Lerums kommun dubbade vinterdäck monterade på sina cyklar.

Stina Blomqvist är redo att rulla ut med dubbdäck.Stina Blomqvist är redo att rulla ut med dubbdäck.I projektet kommer deltagarna att cykla under vinterperioden och löpande rapportera sina erfarenheter om vintercykling till projektet.

Cykling kan vara ett sätt att få vardagspusslet att gå ihop - vardagsmotionen som gör att man orkar. Vintercyklingen är kanske enda chansen till motion under arbetsveckan.

- Cyklingen är ett jättebra sätt att träna och få motion, säger Karin Wigforss som snabbt nappade på att delta i projektet.

För flera av deltagarna är vintercykling nytt medan några har cyklat tidigare men kanske enbart med sina vanliga däck.

- Det ska bli intressant att testa dubbdäck på cykeln. Det blir första gången, mycket tack vare projektet, säger deltagaren Peter Ringh.

Medan däcken byttes på cyklarna pratade kommunens energirådgivare Peter Rosengren och Vägenhetens Ariel Cerda om cykelvägar och tipsade deltagarna om att ta en bild på cykeln och framför allt ramnumret. Ramnumret, märke och modell på cykeln är bra att ha om något händer med cykeln.

Fakta

Projektet Vintercyklist gör det enkelt att gå från sommarcyklist till vintercyklist. Syftet med Vintercyklist är att få fler sommarcyklister att fortsätta cykla även på vintern. Genom att erbjuda deltagarna dubbdäck inklusive byte sänks tröskeln för att vintercykla. I gengäld åtar sig deltagarna att cykla till och från arbetet minst tre dagar i veckan, samtidigt som de återkopplar till sin hemkommun hur vinterväghållningen fungerar. Västra Götalandsregionen leder projektet och i år deltar 17 västsvenska kommuner.