Demokratitorget är en brygga till politiken

Publiceringsdatum : 2016-10-18

Busskort till alla! Skönare stolar! Stjärnkockar! Ett politiskt surr präglar matsalen i Lerums gymnasium denna morgon. Ettorna från samhällsvetenskapsprogrammet gör sina röster hörda i samtal med kommunens förtroendevalda.

Det kallas Demokratitorget. Under några timmar får alla tillfälle att prata skola, arbetsmarknad, inflytande, integration och kultur. Politikerna lyssnar.

− Förhoppningen är att ungdomarna ska se att deras vardag är politik. Vi vill öka deras samhällsengagemang, så att de känner att steget till politiken är kortare nästa gång de vill ta kontakt, säger Rasmus Jonsson, projektledare på Pedagogiskt centrum vid Göteborgsregionens kommunalförbund, GR.

Pedagogiskt centrum har arrangerat över 100 demokratitorg sedan 2007. De har träffat tusentals ungdomar, men detta är första gången som fokus ligger på kommunpolitiken. Allt som sägs dokumenteras noga. Tidigare har man samarbetat med Västra Götalandsregionen och då har frågeställningarna bland annat handlat om kollektivtrafik.

− Ungdomarna vill ofta se snabba resultat. Genom Demokratitorget kan de också få förståelse för trögheten i den politiska processen, säger Lars Friberg, lärare i samhällskunskap.

Tanken är att eleverna under sitt första år på gymnasiet ska knyta kontakt med de lokala politikerna, andra året lyfts blicken till regionen och sista året är det dags för riksdagen.