28 maj inviger vi årets Växtrum!

Publiceringsdatum : 2016-01-13

Karin Berglund och André Strömqvist heter årets Växtrumsdesigners och den 6 februari öppnar vi dörrarna för alla växt- och anläggningsintresserade invånare i Lerums kommun som vill ansöka om en plats i årets Växtrum.

I år är andra året för Växtrum i Lerum och det är ett extra stort och spännande år eftersom Växtrum är en del i Göteborgs stora trädgårdssatsning Gothenburg Green World, tillsammans med storheter som Botaniska trädgården, Trädgårdsföreningen, Gunnebo, Råda Säteri, Tjolöholm och Jonsereds trädgårdar.

Vi är verkligen glada över att få samarbeta med Karin Berglund och André Strömqvist. Det blir spännande att se hur de omvandlar två "glömda" platser i centrala Lerum till nya trädgårdar tillsammans med engagerade och intresserade kommuninvånare. Även i år hålls en uttagning där alla intresserade får presentera sig för Karin och André, som sedan väljer ut upp till 16 personer vardera till sitt team.

För den trädgårdsintresserade besökaren kommer vi att kunna erbjuda fyra spännande platser i år; Frödingslunden av André Strömqvist och Nyebrotäppan av Karin Berglund, men också förra årets båda platser; Aluddengläntans perennplantering skapad av Hannu Sarenström och Brobackensläntens köksträdgård utformad av Simon Irvine. Alla fyra platserna ligger i anslutning till Säveån i centrala Lerum och nås via en vacker promenadslinga längs det lummiga å-rummet.

Kort om årets Växtrumsdesigners

Karin Berglund

För många är Karin Berglund en guru inom trädgård. En erfaren och omtyckt skribent i trädgårdstidningar, författare till ett antal böcker med trädgård i fokus och fotograf med förmåga att locka slumrande trädgårdssinnen till liv. Karin Berglund bor strax utanför Göteborg. Hon har skrivit ett stort antal böcker och inspirerat många till nya trädgårdsupplevelser. Nu väntar Nyebrotäppan vid Nyebroparken på en förvandling under Karins ledning.

André Strömqvist

André Strömqvist är utbildad både inom trädgård som byggnadsantikvarie och inom konstvetenskap. Han är en uppskattad skribent i Allt om Trädgård, har stor erfarenhet av ekologisk odling, skriver böcker och har nyligen flyttat tillbaka till rötterna i Dalarna och öppnat trädgårdsbutik. Andrés Växtrumsplats Frödingslunden kommer att förändras tillsammans med invånarna under våren.

Om Växtrum i Lerum

Växtrum i Lerum anlitar varje år ett par kända trädgårdsprofiler som skapar en varsin offentlig trädgård i Lerums tätort. Till sin hjälp har de en arbetsgrupp med frivilliga trädgårdsentusiaster från kommunens alla hörn, som bidrar med sina kunskaper och sin tid för att omvandla de bortglömda platserna till grönskande växande rum. Lördag den 28 maj invigs Växtrum i Lerum 2016 och under sommaren hålls ett antal arrangemang och visningar för allmänheten. Växtrum är en del i Lerums kommuns satsning att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025.

Växtrum i Lerum arrangeras av Lerums kommun i samarbete med Växtrums partners Sparbanksstiftelsen Alingsås, Ernst Rosén AB, Aludden Prôvidore och ICA Kvantum i Lerum.

Mer information om Växtrum finns på www.växtrumilerum.se