Du får grilla men inte elda i trädgården

Publiceringsdatum : 2018-08-21

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har tagit bort det länsövergripande eldningsförbudet (21/8). Därmed återgår det till det normala – det blir nu återigen upp till varje kommun att bestämma om det är tillåtet att elda i skog och mark.

Det är inte tillåtet att elda trädgårdsavfall enligt lag (miljöbalken). I Lerums kommun gäller det alla fastigheter.

Tillåtet att elda på grillplatser

Skillnaden från och med idag är att allmänheten får grilla och göra upp eld på anvisade grillplatser längs våra vandringsleder.
Klicka här för att läsa mer om Lerums kommuns eldningsförbud.

Länsstyrelsen har samrått med länets räddningstjänster och kommuner och fattat beslut om att häva eldningsförbudet från och med idag, den 21 augusti.

-          Det har regnat i länet och risken för skogsbrand har minskat betydligt den senaste veckan. Vi återgår nu till normalläge. Det blir återigen en kommunal fråga att avgöra om eldningsförbud gäller, eftersom det fortfarande kan finnas stor brandrisk på vissa ställen, säger Charlotte Hagstrand, Länsbrandingenjör på Länsstyrelsen.

Förra veckan upphävde Länsstyrelsen grillförbudet på tomt i anslutning till bostad, men det generella eldningsförbudet i skog och mark kvarstod. Nu tar alltså Länsstyrelsen bort det totala eldningsförbudet som gäller även skog och mark.

Var mycket försiktig

Länsstyrelsen vill uppmana till fortsatt försiktighet vid eldning och grillning och det är viktigt att tänka på att:

• Grillen är upphöjd från marken. Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder.
  • Grilla på säkert avstånd från brännbart material, såsom exempelvis byggnad och skog.
  • Brandsläckningsutrustning finns på plats.

På Länsstyrelsens hemsida finns det mer mer nyttig information samt svar på de vanligaste frågorna. Klicka här för att läsa mer.