För miljöns skull – tvätta bilen rätt

Publiceringsdatum : 2018-04-19

Det finns 4 727 288 personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan. Det leder till att svårnedbrytbara och skadliga ämnen som olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag. Välj därför att ta din bil till en biltvätt.

Tänk på tvättråden året runt

Även om Stora Biltvättarhelgen uppmärksammas nu är det självklart viktigt att du tvättar rätt alla dagar året runt. Undvik också att avfetta bilen medan du köar till tvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och ofta orenad ut i naturen.

– Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav. Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, säger Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten. 

Myter om biltvätt avfärdas

I länkarna nedan under Mer information går att se hur myter om biltvätten kan ses i annan dager. Titta och inspireras.