Kraftfull förbättring för Lerums företagsklimat

Publiceringsdatum : 2019-09-24

Lerums kommun klättrar 30 placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner, från plats 144 till 114. "Det är oerhört glädjande. Äntligen ser vi resultatet av det hårda arbete som vi lagt ner på företagsfrågorna", säger Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.

Lerums kommun ökar starkt inom flera områden i Svenskt Näringslivs ranking. Allra bäst går det för tillgång till kompetens. Där klättrar kommunen från plats 149 till 77.
- Lerums kommun har ett attraktivt gymnasium och ligger i en snabbt växande arbetsmarknadsregion. Det tillsammans med Lerums kommun som attraktiv arbetsplats ökar kompentensen, säger Alexander Abenius.

Företagarna nöjda

Daniel Liljeblad är vice ordförande för Företagarna i Lerum och är glad över det förbättrade företagsklimatet.
- Det är exakt det här som vi har kämpat för från Företagarna, att ta kommunen i handen och göra den här resan tillsammans, berättar Daniel Liljeblad.
Daniel Liljeblad skickar ett tack till FFLK, företagsföreningen Lerums kommun, som är en viktig del i den positiva utvecklingen.
- Det finns så många lokala företagare med mycket energi som brinner för Lerums kommun. De är väldigt engagerade och kan tänka sig att göra många saker för att det ska bli ännu bättre här, säger Daniel Liljeblad.

Hårt arbete

Kommunen har under de senaste åren genomfört en mängd satsningar på ett förbättrat företagsklimat, till exempel med en ny näringslivsenhet där politiken stakat ut målet.
- Vi jobbar vidare för att nå ännu högre, säger Åsa Qvist, kommunens Näringslivschef.
Åsa Qvist berättar att det pågår ett arbete med en handlingsplan för det lokala näringslivsklimatet.

Arbetet fortsätter

Trots det förbättrade resultatet i Svenskt Näringslivs ranking är varken Alexander Abenius eller Daniel Liljeblad helt nöjda.
- Vi är inte nöjda med plats 114 utan det här är ett kontinuerligt arbete som vi måste fortsätta med, förklarar Daniel Liljeblad.
- Vi klättrar med 30 platser. Men vi är fortfarande inte nöjda med resultatet. Vi ska upp ännu mer och ligga i topp, säger Alexander Abenius.