Lerum en del av Göteborg Film Festival

Publiceringsdatum : 2020-01-21

I år är biograferna i Lerums kommun för första gången en del av Göteborgs International Film Festival (GIFF) som satellitkommun.

GIFF är Nordens största filmfestival som varje år visar 350 filmer från 80 länder i januari. Lerum är i år satellitkommun till festivalen.

Nytt inför festivalen 2020 är visningskonceptet Filmisk Salong där Filmfestivalens bästa filmer visas, följda av direktsända samtal från Aftonstjärnan i Göteborg med filmens regissör, skådespelare eller sakkunniga. Filmerna och samtalen kommer att livestreamas till Lerums två biografer. Festivalen är ett samarrangemang mellan Lerums kommun - Kultur och Bibliotek, ABF, Göteborgs Filmfestival, Tollereds Biograf och Bio Vågen.

På Bio Vågen i Lerum samverkar man med andra aktörer i huset och erbjuder upplevelsepaket för både kropp och själ med bad i Vattenpalatset, mat i Café Oasen och film vid samtliga fem visningar.

Galainvigningen direktsänds

Festivalen startar med galainvigning den 24 januari. Då rullas röda mattan ut för mingel och festligheter i biografernas foajéer. Den direktsända ceremonin äger rum på biograf Draken och livesänds till 30 biografer runt om i Västsverige som också tar del av festligheterna! Under ceremonin kommer Stellan Skarsgård ta emot Nordic Honorary Dragon Award, festivalens hederspris och invigningstal av kultur- och demokratiministern Amanda Lind. Sedan visas kortfilmen Magnus är Sexist av Hampus Hallberg och Emil Brulin följt av långfilmen Psykos i Stockholm av Maria Bäck. Ett surrealistiskt, stilsäkert och djupt berörande om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort.

Övriga filmer som visas är:

Söndag 26 januari
Kvällens film är den finska svarta komedin Ladies of Steel.
Klockan 18-22. Tema Ålderism - Marianne Rundström och Ingmar Skoog
Salongsvärd: Camilla Larsson, Göteborg Film Festival.

Tisdag 28 januari
Kvällens film är den dokumentära "politiska thrillern" iHuman
Klockan 18-22. Tema AI - Sam Ghazi, Olle Häggström och Dorna Behdadi
Salongsvärd: Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival.

Torsdag 30 januari
Kvällens film är den animerade tv-serien Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt. Klockan 18-22. Tema Mansrollen - Mark Levengood, Ludvig Lindelöf och Nathan Hamelberg
Salongsvärd: Maja Kekonius, Göteborg Film Festival.

Fredag 31 januari
Kvällens film är den isländska dramakomedin Mjölkkriget. Klocfkan 18-22. Tema Glesbygd - Marit Kapla och Po Tidholm
Salongsvärd: Tobias Åkesson, Göteborg Film Festival.

För frågor kontakta:

Tollereds Biograf
Ulla Pedersen Estberg

Bio Vågen
Thom Hunter

Lerums kommuns kultursamordnare:
Lena Torquato Lidén
Direkt: 0302-521573
SMS: 0736-883328

Elin Tollbom
SMS: 0702-709835

Klicka här för att boka biljetter till Tollereds biograf.

Klicka här för att boka biljetter till invigningsceremonin.