Göteborg utsedd till huvudstad för smart turism 2020

Publiceringsdatum : 2019-10-11

Göteborg är Europas huvudstad för smart turism 2020. Det blev klart vid en ceremoni i Helsingfors i veckan. Tävlingen arrangeras av EU-kommissionen och Göteborg var enda nordiska stad i finalen. Lerum är en naturlig del av destinationen Göteborg.

- Vi levererar innehåll till, den i helhet, hållbara destinationen och med aktiviteter helt i linje med det Göteborg premieras för. Arbetet med vandringsleden Gotaleden, hela destinationsområdet vid Sävelången och den gröna rörelsen #utopendla är bara några av de insatserna som pågår - och inte minst är de många evenemang och utflyktstips något som både kompletterar staden och skapar värde och attraktivitet för Lerum. Vi är en av 13 aktiva kommuner och besöksmål i regionen som bidrar till, och drar nytta av, utmärkelsen, säger Maria Jerenvik, näringslivsutvecklare. Det är ett stort grattis till oss alla!

Genom tävlingen ”European Capital of Smart Tourism” vill EU-kommissionen belöna städer som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande lösningar inom turism.

- Titeln markerar starten på en ny era för Göteborg. Vi ska gå från smart till smartare och vi tänker fungera som en motor för hela EU, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

35 städer från 17 EU-länder deltog i årets upplaga av tävlingen där kandidater bedöms utifrån de fyra kategorierna: Hållbarhet, Tillgänglighet, Digitalisering och Kultur/Kreativitet. Tio städer gick vidare till slutpresentation i Helsingfors varav två skulle utses till vinnare.

Det blev Göteborg och Malaga som under 2020 kan kalla sig huvudstad för smart turism.

I sitt tävlingsbidrag fokuserade Göteborg på styrkor i alla fyra kategorier och underströk ambitionen att dela med sig av kunskap och erfarenheter till andra destinationer.

Göteborg har kommit långt, inte minst vad gäller digitalisering och uppkoppling. Dessutom toppar destinationen det ansedda Global Destinations Sustainability Index vilket i korthet innebär att Göteborg är världens mest hållbara destination.