Gråbo fritidsgård – öppet under hela pandemin

Publiceringsdatum : 2021-03-10

Förutom två veckors semesterstängning i somras och ett kortare uppehåll i vintras på grund av covidsjukdom har Gråbo fritidsgård haft öppen verksamhet för ungdomarna.

- Vi driver en behovsstyrd verksamhet och behovet att träffa andra under isoleringen är större än någonsin. Vi anpassar vår verksamhet som alla andra, säger fritidsledare Daniel Pertovt.

Gråbo fritidsgård har under många år varit en viktig mötesplats för många ungdomar i Gråbo och Sjövik - öppet tisdagar, onsdagar, fredagar och lördagar. Innan pandemin var besökssnittet 35-40 ungdomar per kväll. Nu är taket satt till tio för att kunna leva upp till pandemirekommendationer.

- Som kulturgård är det ungdomarna som bestämmer inriktningen. Det är så det ska fungera. Vi lagar mat, bowlar, målar, spelar sällskapsspel och kort. Vi är en attraktiv plats för ungdomarna att vara på. Det går att bedriva en bra verksamhet trots pandemin.

Har Gråbo fritidsgård ställt om till det digitala?

- Vi jobbar hårt med det. Med Gråbo fritidsgårds Instagramkonto har vi en dialog med våra besökare och deras föräldrar. Sedan försöker vi få till att vara med på plattformen Discord med chattrum. Om det ska vara någon mening, så ska vi vara där ungdomarna är. En Facebooksida ger ingen effekt. Vi har en stor utmaning i att säkra integriteten och hålla oss inom ramarna för dataskyddsförordningen GDPR.  Vi jobbar vidare med det, säger Viktor Zachrisson.

Fritidsledarna på Gråbo fritidsgård är noga med handspriten på gården. Men även ungdomarna tar ett stort ansvar:

- Du måste anmäla dig innan du kommer hit. Ungdomarna har bra koll och sköter det här prickfritt. Det är inte så att det hänger massa ungdomar utanför gården om kvällarna för att de inte får komma in, menar Kajsa Timdahl.

Antalet orosanmälningar över att barn far illa har ökat under pandemin. Hur påverkar det fritidsgården?

- Vi har bra koll på våra ungdomar och vilka som kan vara i riskzonen. De som är i sociala svårigheter har inte haft det lättare under pandemin. För vissa kan det vara så att vi är de enda vuxna som ungdomarna på riktigt pratar med. Att vi nu bara är tio på gården om kvällarna gör att vi kan skapa ännu bättre och närmare relationer. Det här är en hälsosam plats som jag hoppas fler kan ta del av när pandemin är över, vilket vi längtar till, säger Daniel. Vi och ungdomarna är stolta över vår gård.