Nu hjälps vi åt att hålla Lerums kommun ren

Publiceringsdatum : 2019-04-30

Offentliga platser och vår natur har vi gemensamt - det är som ett vardagsrum vi alla delar. De allra flesta tar hand om sitt skräp och avfall, men vi behöver bli bättre. Tar du ansvar blir det en trivsammare närmiljö, och det är dessutom bättre för miljön.

Det finns många anledningar till att vi behöver hålla rent. Ren och skräpfri miljö får oss att må bättre, och det skadar inte djur och natur. Bland annat skadas kor av aluminiumsplitter i fodret som hamnar där när metallburkar strimlas sönder vid skörden, enligt organisationen Håll Sverige Rent. Att vi tar hand om vårt skräp, och att det i slutändan går till återvinning, förbränning eller återbruk, är därför till allas fördel.

Tillsammans håller vi Lerum rent

Lerums kommun placerar ut papperskorgar efter hur mycket människor rör sig i ett område, och hur mycket skräp som slängs i papperskorgarna. De offentliga papperskorgarna är till för att slänga restavfall i - och inte hushållsavfall, alltså det avfall som uppstår i hushållet.

Den här veckan går organisationen Håll Sverige Rents skräpplockarvecka av stapeln i Lerums kommun. Elever i skolor och förskolor samlas för att plocka skräp där det inte hör hemma. Nummer ett av skräpet är fimpar, men det är också mycket förpackningar för hämtmat, papper och plastpåsar.

Lägg rätt skräp på rätt ställe

Vi har alla ett ansvar för att hålla vår omgivning fri från skräp. Saknas en papperskorg, eller är den papperskorg på platsen där du befinner dig full, behöver du ta med dig ditt skräp hem eller till en annan papperskorg.

Är en behållare full på den återvinningsstation för förpackningar och tidningar där du ska lämna ditt skräp behöver du ta med dig skräpet hem igen, eller åka till en annan station. Ställer du skräpet utanför behållarna är risken att det lättare sprids, vilket ger en skräpig närmiljö.

Är stationen nedskräpad eller någon av behållarna full kan du anmäla det till FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) genom att klicka här.

Tack för att du håller Lerums kommun ren.