Hastighetskontroller utanför skolorna

Publiceringsdatum : 2019-08-21

Nu är det nationell trafikvecka för svenska polisen vilket innebär fler hastighetskontroller. I Lerums kommun sker kontrollerna framför allt utanför skolorna.

Mellan den 19 och 25 augusti pågår EUs nationella trafikvecka. Den här gången är det framför allt fokus på fartkontroller på sträckor med lägre hastigheter. Enligt Trafikverket skulle det spara 15 liv per år om medelhastigheten minskar med en kilometer i timmen.

– Även små hastighetsöverträdelser påverkar trafiksäkerheten och det vill vi uppmärksamma med trafikveckan, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen, i ett pressmeddelande.

När Lerums kommun pratar med trafikpoliser i tjänst utanför Torpskolan onsdag morgon så tycker de att de allra flesta respekterar 30-skyltar utanför skolor. Trots det hade de stannat nio bilister första halvtimmen på onsdagsmorgonen som kört för fort – samma dag skolan startade för höstterminen.

Utanför skolor ska det vara hastighetsbegränsning 30 km/h. Kör du 1-10 km/h över, får du böta 2 000 kronor. Kör du 51 km/h eller fortare, får du förutom minst 3 200 kronor i böter, körkortet omhändertaget. Om och hur länge körkortet sedan ska återkallas är upp till Transportstyrelsen, men räkna med minst två månader.