Historiens lekstugor och kojor på Nääs i sommar

Publiceringsdatum : 2021-05-28

Slöjd och Byggnadsvård på Nääs har en utställning i sommar som heter Där fantasin bor och handlar om lekstugor och kojor genom 150 år. Lerums kommuns Daglig sysselsättning har byggt delar av utställningen och kommunens feriearbetare är på plats i sommar.

Där fantasin bor utlovas vara en upplevelseplats och utställning i ett, väldigt barnvänligt och perfekt syssla för en småbarnsfamilj som vill göra en kortare utflykt under sommaren. I utställningen medverkar även Lerums bibliotek.

- För oss känns det självklart att visa upp barnens kulturarv genom lekstugans historia. Det är många arbetsuppgifter inför en sådan här utställning. Vi gjorde därför gemensam sak med kommunens Daglig sysselsättning. Utan det superhärliga samarbetet vet jag inte hur det hade gått, säger Sara Degerfält, länshemslöjdskonsulent och en av två projektledare för utställningen.

Deltagarna i Daglig sysselsättning, som verkar året runt på Nääs med parkskötsel och restaurering av utomhusmöbler, har målat lekstugor ut- och invändigt. De har även skapat miniatyrföremål som kanelbullar och jordgubbar i lera för utställningen.

- Vi har sedan tidigare nära samverkan med Slöj- och Byggnadsvård på Nääs. Vi eftersträvar alltid att skapa ett meningsfullt innehåll i verksamheten, där våra deltagare bidrar efter sina förmågor och förutsättningar, som ger ett mervärde för besökarna på Nääs. Därmed ger det också ett mervärde för våra deltagare, säger stödpedagog Joel Bernéus.

Lerums gymnasiums Bygg- och anläggningsprogram har också byggt en av lekstugorna i utställningen. Utställningen öppnar tisdag 8 juni och pågår fram till och med 31 oktober.

Läs mer om utställningen.