Lerumsfamilj på andra plats i Minimeringsmästarna

Publiceringsdatum : 2016-01-19

Familjen Törnqvist från Lerums kommun kom på en hedrande andra plats i projektet Minimeringsmästarna. Under ett år har 30 familjer, varav sex hemmahörande i Lerums kommun, förändrat sina liv och sina rutiner.

Målet var att de skulle minska sitt avfall med 50 procent under ett år. När resultaten presenterades i söndags var avfallsminskningen 49,8 procent.

− Ett fantastiskt resultat säger en nöjd Hanna Hellström, projektledare för Minimeringsmästarna på Göteborgsregionens kommunalförbund.

Hushållen har utmanats med köpstopp, matlagning med rester, de har sytt om kläder och vägt sitt avfall.

− Allt går att göra till en viss gräns, men sedan blir det svårare. Samhället är byggt på att köpa nytt, slänga mat, produkter och design med kort datum och mycket kemikalier. Vi som kunder kan säga till och påverka, så vi fortsätter att jobba mot en miljövänligare hushållning, säger andrapristagaren Annelie Törnqvist från Lerums kommun.

Entusiasmen och kreativiteten har flödat under året. Alla deltagare har varit sanna miljöhjältar. En familj har i princip slutat att använda plastförpackningar och tar i stället med sig glasförpackningar och tygpåsar till affären och köper mycket i lösvikt. En annan familj testar tygblöjor till sitt andra barn.

Under året har hushållen också fått lära sig mer om konsumtionens miljöpåverkan och vikten av att välja rätt i vardagen för att inte överbelasta miljön. Minimeringsmästarna 2015 var indelat i följande teman: hållbar konsumtion, matsvinn, textil, farligt avfall samt kollaborativ ekonomi.

Bakom projektet Minimeringsmästarna står Ale kommun, Borås Energi och Miljö, Förvaltnings AB Framtiden, Göteborg stad, Härryda kommun, Lerums kommun, Tjörns kommun och Öckerö kommun. Arbetet koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund, GR med stöd från Västra Götalandsregionen.

För mer information vänligen kontakta Karin Lindblad Johansson, avfallshandläggare Lerums kommun, telefon 0302-52 10 76.