Information om coronaviruset

Publiceringsdatum : 2020-01-31

Utbrottet av coronaviruset i Kina har inneburit en intensiv medierapportering även här i Sverige. Här är samlad information från svenska myndigheter om virussmittan.

Lerums kommun hänvisar till Krisinformation.se som har ingångar till ansvariga myndigheters information om coronaviruset.

• Nationellt är Folkhälsomyndigheten ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset, smittspridning och en frågor och svar-lista .
  • Regionalt är Smittskyddsenheten inom Västra Götalandsregionen ansvarig för smittskyddsfrågor. Vårdguiden 1177.se har information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt hänvisning till Folkhälsomyndigheten.
  • UD har information om reserekommendationer och för dialog med de svenskar som finns på plats i Hubeiprovinsen.
  • EU:s smittskyddsmyndighet (European Center for Disease Prevention and Control) och Världshälsoorganisationen WHO har information om utbrottet på engelska.

Länsstyrelsen följer händelsen och har avstämningar med Västra Götalandsregionen som i sin tur samverkar med Folkhälsomyndigheten. Västra Götalandsregionen (VGR) förbereder sig för att kunna agera effektivt om det nya coronaviruset sprider sig även till Sverige. ”Vårt fokus just nu är att vården ska vara uppmärksam och att kunna identifiera, isolera och vårda misstänkta fall, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg” i en intervju i VGR Fokus. (29 januari).