Jazz i det gröna – en jubileumskonsert

Publiceringsdatum : 2019-05-24

Söndag 2 juni klockan 14-16 är det dags för årets upplaga av Jazz i det gröna i Hembygdsparken i Lerum med Lerumsorkestern Peoria Jazzband. Med anledning av Lerums kommuns 50-års jubileum utökas repertoaren med det gästande bandet Swing Brothers.

Arrangemang startades redan 1988 och det blir nu 29:e gången detta evenemang anordnas. De första åren hölls arrangemanget vid Lekhuset på Nääs, men efter ett par års uppehåll flyttade man 2005 till Hembygdsparken i Lerum där man hållit till sedan dess. Det är förstås, helt traditionsenligt, Lerumsorkestern Peoria Jazzband, som svarar för musiken och Lerums kommun Kultur & bibliotek som står som arrangör med Lerums Bygdegille som medarrangör.

Det är fri entré och Hembygdsföreningen svarar för kaffeserveringen. Det är bara att hoppas att sommarsolen skall lysa lika frikostigt över Lerum som den brukar när det är dags för Jazz i det gröna.

Förutom Peoria jazzband gästar Swing Brothers arrangemanget. Swing Brothers bildades år 2004 av fem mästerliga jazzmusiker från Göteborg och Borås. Orkestern spelar oemotståndlig småbandsswing med kluriga arr och ibland några stänk bebopkrydda eller caribian hot spice. Och det svänger utav bara attan! Orkestern har utvecklats än mer till att bli ett av Sveriges mest välrenommerade och populära band inom den klassiska jazzen.

Lerumsorkestern Peoria Jazzband är inne på sitt 59:e verksamhetsår och för den som inte känner till bandets meriter kan nämnas att man spelat på festivaler och jazzklubbar i ett stort antal europeiska länder, man har gjort åtta USA-turnéer, varav fem fört bandet till jazzens födelsestad New Orleans. För ett tiotal år sedan blev bandet t o m inbjudet till en stor internationell jazzfestival i Shanghai i Kina, och man spelade även på jazzklubb i Peking. Peoria Jazzband har gjort ett dussintal skivinspelningar och man har också synts och hörts i många radio- och TV-program både i Europa, USA och Kina.

Jazz i det gröna blir också ett bra tillfälle att avnjuta bandets nye trumpetare, Samuel Olsson, som anslöt till bandet så sent som i början av året. I övrigt består orkestern av sångerskan Rosemarie Simonsen, Johan Johansson klarinett & altsax, Magnus Bylund trombon, Sven Flood kontrabas & bastuba, Sture Svarén banjo & gitarr och Gunnar Dalblad trummor.