Kick off för UF

Publiceringsdatum : 2019-05-22

Igår, tisdagen 21 maj, var det UF-kick off på Garveriet i Floda. Lerums gymnasiums elever som ska starta upp ett UF företag till hösten fick en heldag med information, tips och inspiration.

Förutom en workshop fick eleverna lite matnyttiga tips från såväl bankvärlden som lokala företagare och Nyföretagarcentrum.

Mingel i GarverietDe sistnämnda inledde:

- Det finns en irrationell rädsla att starta företag. Det är inte så krångligt som ni tror, säger Ronny Johansson.

Hans kollega på Nyföretagarcentrum, Axel Berglund, inflikar:

- Jag jobbar också som fotograf. Då använde jag mig av Googles keyword-planner för att marknadsundersöka vanliga sökord. Där fanns bröllopsfoto. Då la jag upp en hemsida och körde igång. Det är ett enkelt sätt att scanna av marknadens behov.

Matts Johansson, delägare till Garveriet höll med:

- Tro på er själva! Det är det viktigaste. Kreativitet är att testa idéer. Kreativa näringar är en ny industrigren och den snabbast växande sektorn just nu. Den utgår från dina idéer. Företagande handlar om, att företa sig. När de frågar mig om hur jag tänker när jag vågar ta första steget till ett nytt företag brukar jag säga: jag bara gör det.

Samma tongångar hade Peter Wållberg, från företagarföreningen FFLK:

- Konkret handling skapar ny affärsverksamhet. Kapital är inte det viktigaste. Det är istället att omge sig med duktigt folk och ett entreprenörskap som vågar ta risker.

Lerums kommuns näringslivsstruktur kännetecknas av frånvaron av stora företag, men sanningen är den att fyra av fem jobb skapas i mindre företag. I Lerums kommun startas 250-260 nya företag varje år och enligt Nyföretagarcentrum funderar så många som 60 procent på att starta eget.

Jack Fenwick Hakenmyr, Alma Åberg och Panteha Dehghanfar går alla EK 2 C och har redan börjat skissa på deras gemensamma UF-företag.

- Vi vill jobba med något hållbart. Det är på planeringsstadiet än så länge men vi lutar åt Powerbanks med solceller på, mobila solenergiladdare, säger Jack.

Har dagens kick off varit vettig?

- Jag tycker det. Absolut. Vi får mycket information som vi inte fått alls på skolan. Det här är ju företagare som verkar i kommunen och dess förutsättningar.

Vad ser ni fram emot med UF?

- Att få skapa något som man är intresserad av och försöka utveckla den affärsidén till ett företag, förklarar Alma.

Till hösten hålls nästa gemensamma avstamp för gymnasiets UF-företagare.

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.