Konstverk längs Gotaleden

Publiceringsdatum : 2021-05-03

Från lördagen den 8 maj 2021 och hela sommaren kan vandrare längs Gotaleden uppleva tre platsspecifika konstverk i tre olika kommuner - Partille, Lerum och Alingsås.

Händelser vid Gotaleden vill bjuda på konst- och kulturhändelser i de skiftande natur- och kulturlandskapen som vandringsleden går igenom och nu har tre etablerade konstnärer skapat varsitt verk i ett särskilt geografiskt och historiskt sammanhang. I Lerum presenterar konstnären Jan Carleklev ett ljudverk på Seminariekullen på Nääs.

Handens väsen

Konstnär: Jan Carleklev 2021. Med en master från Konstfack och en bakgrund som tonsättare och musiker har Jan Carleklev turnerat i olika delar av världen med musik och scenkonst. Idag arbetar han som konstnär med ljud som sitt främsta material. I detta verk utforskar Jan Carleklev slöjdens görande och inre väsen och dess historik på Nääs. Som i hans projekt Hemslöjdsorkestern, har processen och den täta dialogen med konsthantverkare varit en viktig del i hans arbete. Men framför allt vill han lyfta vår relation till oss själva och den natur vi upplever på seminariekullen med sitt konstverk. Tjuvlyssna kan ni göra på Seminariekullen på Nääs under sommaren. Men egentligen är verket gjort för ekarna på kullen. Det är hög tid att börja ge något tillbaka.

I Partille kommun har skulptören Karl Chilcott gjort en skulptur i ek där Gotaleden möter sjön Aspen nedanför Jonsereds herrgård, och i Alingsås har S Camilla E Boström målat en gång- och cykelbro vid Nolhagavikens naturreservat vid Mjörn.

Händelser vid Gotaleden är ett samarbete mellan Nääs Konsthantverk, Gotaleden, Alingsås kommun, Partille kommun, och Lerums kommun. Projektet har stöd av Leader Insjöriket samt Västra Götalandsregionen