Leif Mannerström lagar mat på Sävegården/Ekebackens äldreboende

Publiceringsdatum : 2021-02-16

Den 10 mars står Leif Mannerström i Sävegården/Ekebackens äldreboendes kök och lagar en härlig fiskrätt till de äldre. Ett resultat av de boendes önskemål och personalens strävan att alltid göra det bästa för de boende.

Under 2021 kommer måltidsservice i Lerums kommun att regelbundet lägga in ”hyresgästens val” på menyn för alla hyresgäster på kommunens äldreboenden. Med hyresgästens val vill kommunen fånga hyresgästernas önskningar kring måltiden, att få äta en rätt som en längtat efter, kanske har känslosamma minnen kring och för att stärka delaktigheten.

Samma utvalda specialmeny kommer att serveras på alla boenden denna utvalda dag (menyperioderna är på sju veckor). Kommunens äldreboenden kommer turas om att bära stafettpinnen. Det är matgästerna som bestämmer.

Leif MannerströmFoto av: Tomas YehFörst ut onsdag 10 mars är Sävegården/Ekebackens äldreboende i Floda. Boenderådet hade önskemål om Sjötunga Walevska. Då Sjötunga inte är så hållbart att fiska i nuläget och tillbehören i en klassisk Walewska ligger långt utanför budget, fick kommunens måltidsservice och boendets chefer tänka vidare.

Resultatet blir att stjärnkocken Leif Mannerström kommer att vara med i köket och vid servering på någon av avdelningarna.

-        Sjötunga i sig kostar cirka 500 kronor kilot. Sedan ska rätten toppas med både hummer och tryffel. Vi fick tänka om och agera kreativt för att inte göra våra matgäster besvikna. Då kom vi på idén att kontakta Leif Mannerström, som vi vet alltid försvarat äldres rätt till god och vällagad mat, förklarar Matilda Wettermark, enhetschef måltidsservice i Lerums kommun.

Och Leif Mannerström tvekade inte inför frågan.

-        Han svarade direkt och kommer helt utan kostnad att komponera en härlig fiskrätt med inspiration från den klassiska Walewskan denna dag. Det är fantastiskt roligt, säger Madeleine Stenqvist, enhetschef på Sävegården/Ekebackens äldreboende.

Mannerströms specialkomponerade fiskrätt kommer att tillagas och serveras till lunchen på alla kommunens äldreboenden som en mysig finlunch onsdag 10 mars.