Lerum Sveriges bästa LSS-kommun

Publiceringsdatum : 2019-11-29

Igår, torsdag 28 november, delades priset Årets LSS-kommun ut till Lerums kommun. Lerum får priset för sin förmåga att driva verksamheten i samverkan och nära dialog med de funktionsnedsatta och deras organisationer.

I Lerum samarbetar brukare av verksamheten, kommunen, utförare och funktionsrättsföreningarna. Utgångspunkten är att om alla påverkar och är öppna för varandra kan man hjälpas åt att utveckla verksamheten.

Christian Eberstein (KD) är ansvarigt kommunalråd:

Christian EbersteinChristian Eberstein (KD).- För att verksamheten ska bli bra behöver man eldsjälar både inne i organisationen och utanför, och det har vi. Det är en förmån och gör att vi får människor som är vakna för de behov som finns och det vi själva inte uppmärksammar.

Bland annat har de ansvariga i kommunen lyssnat mycket på de funktionsnedsatta själva och deras organisationers företrädare – personer med stort hjärta och engagemang.

- Vi ser varandra som samarbetspartner och inte motparter och jag tror det är så man måste jobba för att komma framåt, oavsett vad det gäller. Vi har haft bra samtal med dem om hur vi ska komma igång med granskning av LSS-boenden. Vi vill följa upp på ett tydligt sätt vad vi har upphandlat, och om det uppfylls. Om inte, hur kan vi se till att förbättra?

Christian vill gärna lyfta kommunens medarbetare och deras förmåga till delaktighet och samverkan.

- Att vi har drivkraften att jobba proaktivt vill jag tillskriva Christian Sandgren, som är verksamhetschef för funktionsstöd, hans personal och FUB-föreningen i Lerum.

Det är tidningen Föräldrakraft, webbsajten HejaOlika.se och ABH Utbildning och Rådgivning som har utlyst tävlingen om vilken kommun som är bäst i Sverige på LSS.

Fakta

Priset ”Bästa LSS-kommun” ska gå till en kommun som är värd att uppmärksamma för positivt arbete med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Bedömningarna kommer att göras utifrån LSS ledord om självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet. Vidare kan juryn komma att bedöma hur kommunen fungerar både som politiskt organ, beslutsfattare och utförare.

Juryn består av Elaine Johansson, Maria Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Henrik Petrén, Harald Strand samt tävlingens initiativtagare Anna Barsk Holm­bom, ABH Utbildning och rådgivning, och Valter Bengtsson, chefredaktör för Föräldrakraft och HejaOlika.

Källa: HejaOlika.