Lerum uppmärksammas för satsning på elbilar och laddstolpar

Publiceringsdatum : 2018-04-09

Lerums kommun är en av fem kommunfinalister i tävlingen ”Laddguldet”- Sveriges bästa elbilskommun!

Om Laddguldet

Dennis Jeryd och Mars JakobssonFoto av: Lerums kommunSveriges mål är en fossilfri fordonsflotta till år 2030. Syftet med tävlingen ”Laddguldet” är att sprida goda exempel och framgångsfaktorer i arbetet med att ställa om till laddbara fordon.

Alla finalister har uppnått ett stort genomslag vad gäller tillväxt av elbilar och/eller laddinfrastruktur. Den 18 april kommer vi finalister få svara på frågor från en jury om hur vi arbetat med att förbättra förutsättningarna för elbilar. Kommunpriset går till den kommun som själv har bidragit till utvecklingen i hög omfattning. Vinnarna presenteras den 4 maj.

Kommunens arbete

På torget framför kommunhuset i Lerum satte vi vår första publika laddstolpe 2011. Sedan dess har det blivit många fler i samarbete med vårt kommunala energibolag Lerum Energi. Runtom i kommunen kan snart 50 bilar ladda samtidigt på tolv allmänna parkeringsplatser. Här hittar du information om var du kan ladda elbil: https://www.lerum.se/Trafik-vagar-och-resande/Hallbart-resande/Laddningsstolpe/

På andra sidan kommunhuset, vid Lerum station, finns även laddstolpe för de tre eltaxi som finns i kommunen.

Många kollegor i kommunen kör numera elbil i tjänsten. Under 2017 gick vi från ett dussin elbilar till ett drygt 50-tal som används inom både de tekniska verksamheterna och stöd och omsorgsfunktionerna.

I princip allt som kommunen har byggt sedan 2012 - exempelvis skolor och äldreboenden - har försetts med laddmöjligheter och energirådgivningen jobbar hårt för att även privata intressenter ska installera laddmöjligheter i sina projekt. I vårt nya parkeringshus i Lerumfinns totalt 16 laddplatser, två av dessa används av kommunens centrala miljöbilspool, som är halvöppen för allmänheten.

Personal och besökare vid många av våra skolor och olika typer av boenden kan ladda precis intill.

All el till elbilarna är förnybar el från Lerum Energi.
Vid alla publika laddstolpar kan elbilsägare tillsvidare ladda gratis.

Se filmen

Se filmen där Lerums kommuns arbete med elladdningsinfrastrukturen presenteras.