Lerums kommun undersöker nya vägar för utbyggd fiber

Publiceringsdatum : 2020-06-01

Alliansen i Lerums kommun har det senaste halvåret reagerat kraftigt på Telias återkommande besked om att de drar sig ur fiberutbyggnad på flera glesbebyggda områden i Lerums kommun. På kommunstyrelsen den 27 maj 2020 beslutade därför en enig kommunstyrelse att ge kommundirektören i uppdrag att utreda hur Lerums kommun kan bidra till utökad fiberutbyggnad i hela kommunen.

För cirka två veckor sedan lämnade Telia beskedet att de drar sig ur i ytterligare två områden; ”Lerum-Gullringsbo, Ljungvik, Aspenäs” samt ”Lerum-Stenkullen, Hjällsnäs, Gallvik”. Detta har fått politiken i Lerums kommun att reagera kraftigt.

- Vi är upprörda över Telias agerande i Lerums kommun. Telia har inte haft några problem att bygga Fiber i de områden som gett en god ekonomisk vinst, men drar sig nu ur de områden där de ekonomiska förutsättningarna är sämre. När man agerar på det sättet har man förlorat rätten att marknadsföra sig som ”Folknätet”, säger Alexander Abenius (M), Kommunstyrelsens ordförande.

- Det är landsbygden som är förlorarna när Telia drar sig ur. Det kan vi inte acceptera. I tider av Corona är det ännu viktigare med stabila uppkopplingar. Nu gäller det att ta nya tag så hela kommunen kan få möjlighet till uppkoppling via fiber, säger Eva Andersson (C), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.