Magi stimulerar till lekfull aktivitet på demensavdelningen

Publiceringsdatum : 2019-12-20

Bilderna lyser upp matsalsbordet. De rör sig och pockar på uppmärksamhet. Tovertafel riktar sig i första hand mot personer med demens men alla kan ha glädje av det. De äldre är först lite tveksamma, men sträcker sig sedan för att känna. Därefter kommer leendet.

Lerums kommun har med hjälp av stimulansmedel från regeringen, via Socialstyrelsen, investerat i tre stycken, så kallade Tovertafel, till äldreboenden i kommundelarna Lerum, Floda och Gråbo.

Stimulansmedlen ska användas inom den del av äldreomsorgen där respektive kommun ser att behoven är som störst.

- Tovertafel är holländska och betyder ”magiskt bord”. Vi har nu monterat hängningsanordningar i taket över flera köksbord där apparaten kan hängas upp. Det är fantastiskt att se hur bilderna, med olika teman, som projiceras på bordet stimulerar till aktivitet, skratt och social samvaro. Det blir en aktivitet som även stimulerar till fysisk rörelse då man behöver sträcka sig för att nå de olika bilderna. Något som alla kan vara med på, intygar Ingrid Gutenius, en av tre enhetschefer på Tuvängens äldreboende i Lerum.

Tovertafel köptes in bland annat efter dialog och rekommendationer från Demensföreningen i Lerum. Tovertafel har vunnit priser och utvecklats inom äldreforskningen.

- Vi är väldigt glada för att vi fick bidragen som vi kunde investera i Tovertafel som kommer att ge mycket glädje och stimulans till våra hyresgäster på äldreboenden, säger verksamhetschef Atosa Jakobsson.