Mängder av nya bostäder klara – för bin och andra insekter

Publiceringsdatum : 2020-06-08

Under våren har eleverna i årskurs 5 på Aspenässkolan byggt insektshotell av återanvänt material. Idag började de sättas upp och kommer att pryda Växtrumsplatserna längs Säveån.

- Det har varit jättekul. Lite klurigt har det varit. Först att göra formen och sedan få ihop det, säger Ellen Almquist.

Insektshotellen är tillverkade av återanvänt material. Inget nytt har fått användas utan återbruk gäller. Det är spillvirke, material som eleverna tagit med hemifrån och annat de hittat som kan passa för en insekt som söker en plats att bo.

- Vi har plockat kottar, vass och pinnar vid stranden som vi använt, säger Amélie Lindberg.

- Vi har använt mossa och ull också, säger Ellen Almquist.

Att bygga insektshotell handlar om mer än konstruktion och vinklar. Eleverna konstaterar att de lärt sig mycket.

- Samarbete. Vi har jobbat mycket tillsammans, säger Leo Winsnäs, som har byggt tillsammans med Ellen Almquist.

- Och tålamod, säger Ellen Almquist.

- Ja tålamod. Om en spik går i fel har vi tagit ut den och gjort om. Vi har fått mäta om. Men till slut blev det bra, säger Amélie Lindberg.

Nu sätts elevernas insektshotell upp till nytta för bin och andra insekter.

- De är jättefina. De drygt 30 insektsbostäderna kommer sättas upp i anslutning till våra Växtrum, som en del i kampanjen Växtrum earth square meter. Tillsammans får vi Lerum att surra och blomstra för våra pollinerare och för biologisk mångfald, säger Sylvia Dahlén, projektledare för Växtrum.

- Det är roligt att elevernas alster används. Det är värdeskapande för eleverna att göra en samhällsinsats. Vi gör ett större gemensamt projekt i årskurs 5 och det ska vara meningsfullt, så utvecklades det till detta, säger Ulrika Wiberg, slöjdlärare på Aspenässkolan.

Premiäruppsättningen avslutades med glass till alla elever, i Växtrumsplatsen Solens öga. Stort tack hela årskurs 5 på Aspenässkolan för er fina insats!