Möblerum – en succé i återanvändning

Publiceringsdatum : 2019-07-31

Möblerum - Lerums kommuns digitala annonsmarknad för intern återanvändning av möbler och andra föremål - sparar 100 000 kronor i månaden. Till nytta för miljön och ekonomin.

Möblerum är ett steg i ledet att hjälpa kommunens verksamheter att göra hållbara val när det gäller konsumtion, återvinning och återbruk. Nyligen kom rapporten för maj och juni månad.

- Enligt senaste rapporten från företaget bakom webbplattformen, så motsvarar de möbler vi återvinner nyinköp för 100 000 kronor. Varje månad. Sedan Naturarbetsgruppen tog över verksamheten i vintras har verksamheten kontinuerligt effektiviserats och stadigt ökat, säger Susan Dahlin, arbetsledare för Naturarbetsgruppen, en verksamhet inom kommunens arbetsmarknadsenhet.

I dagsläget finns närmare 100 annonser med 300 olika objekt i Möblerum, från tavlor och diskmaskiner till jalusiskåp och konferensbord.

När ett nytt stödboende för beroendeproblematik skulle möbleras gjordes det i princip uteslutande med möbler från Möblerum. Christian Sandgren är tillförordnad sektorchef inom stöd och omsorg:

- Det stämmer. Det blir inte bara billigare och mer miljörätt, det skapar även ökad trivsel och ”hemkänsla” med använda möbler.