Läger för unga med en demenssjuk förälder

Publiceringsdatum : 2016-02-18

Är du ung och har en förälder som är sjuk i demens? Då är du välkommen att anmäla dig till nationellt läger i sommar och träffa andra i samma situation. Anmälan görs till Avesta kommun.

Anmälningar till samtliga läger tas emot på: www.avesta.se/sommarlager. Antalet platser är begränsat. En återbudskö upprättas vid behov.

Kommunerna i Avesta, Ystad, Eslöv, Malmö, Mora, Svedala och Luleå har beslutat att gemensamt arrangera sommarläger för unga anhöriga med en demenssjuk förälder. Lägren kommer att hållas i Skåne, Avesta och Luleå vid fyra olika tillfällen sommaren 2016.

Alzheimerfonden ger ett anslag på 400 000 kronor till lägerverksamheten som drivs av experter på demenssjukdomar och anhörigfrågor från de medverkande kommunerna. Syftet med lägren är att de unga anhöriga ska få professionellt stöd och möjlighet att knyta kontakter med jämnåriga i samma situation. För ungdomarna är deltagandet kostnadsfritt.

Från början erbjöds lägren för unga vuxna mellan 18 och 30 år, men sedan 2013 ordnas även läger för barn och ungdomar mellan 7 och 17 år, tillsammans med sin friska förälder.

Anmälningar till de fyra lägren i sommar tas emot från nu, centralt via Avesta kommun.