Nu växer Öxeryds nya förskola på höjden

Publiceringsdatum : 2019-01-29

Öxeryds förskola byggs för fullt. Just nu lyfts väggelementen på plats på tvåvåningsbyggnaden som kommer husera 80 barn om ett år.

Den nya förskolan byggs i prefabricerade element i massivt trä – ett miljöbygge enligt byggare GBJ Bygg:

-          Det går åt 1126 granar för att producera husets massivträ. Om man betänker att det motsvarar den mängd granträd som växer under en minut i Sverige en normal sommardag, förstår vi att det här är hållbart byggande med hundra procent återvinningsbart material, säger vd Fredrik Dahlström, GBJ Bygg.

Lerums kommun har ingått så kallad strategisk partnering med företaget för att bygga fyra förskolor.

-          Det är enkelt att slås av hur vackert det är i Öxeryd och att se en fin förskola, byggd i massivträ, växa fram där känns riktigt bra. Jag ser verkligen fram emot dagen då förskolebarnen får gå till den nya fina förskolan för första gången, menar Alexander Abenius, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Lill Jansson, kommunalråd med särskilt ansvar för lärandefrågor, håller med:

-          Lerums kommun växer så att det knakar och eftersom vi blir fler och fler barn i kommunen, behöver vi bygga en hel del nya förskolor de kommande åren. En av de förskolor vi bygger i år är den i Öxeryd och det var väldigt roligt att få se det bygget på plats idag. Förskolan ligger i ett naturskönt område och här finns alla förutsättningar att skapa en bra förskoleverksamhet. Vi har många fantastiska förskolor i kommunen och nu ska vi se till att få ytterligare en.

Invigning av den nya förskolan i Öxeryd planeras ske i november 2019.

Vad är strategisk partnering?

Strategisk partnering är när den som vill bygga, i detta fall Lerums kommun, beslutat sig för att arbeta med en byggentreprenör i flera projekt. Parterna arbetar tillsammans med ett kontinuerligt förbättringsarbete och utvecklar tekniska lösningar som över tid kan leda till bland annat bättre kostnadskontroll, sänkta kostnader, kortare tid för genomförande och ett större värde för investerade medel. Strategisk partnering lämpar sig när det finns någon typ av likheter/grad av upprepning mellan projekten för att få ut effekterna av organisationens lärande.

Bildtext: En ny förskola växer på höjden. Nu lyfts väggarna på plats. På bilden: Fredrik Dahlström (vd GBJ Bygg), Eva Andersson (kommunalråd (C)), Alexander Abenius (kommunalråd (M)), Lill Jansson (kommunalråd (L)), Anna-Karin Holmgren (byggprojektledare i Lerums kommun) och Jan Gjertsen (platschef GBJ Bygg).