Nya regler 1 november – många företag i Lerums kommun omfattas

Publiceringsdatum : 2020-10-12

Nya regler för en miljon företag och verksamheter i Sverige. Från och med 1 november 2020 ska alla verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera in antecknade uppgifter om avfallet till ett nationellt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Det betyder att alla verksamheter -

• där det uppstår (produceras) farligt avfall
  • transporterar farligt avfall
  • samlar in farligt avfall
  • behandlar farligt avfall
  • mäklar eller handlar med farligt avfall

- ska rapportera in uppgifter.

Har mitt företag farligt avfall?

Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall som till exempel elektronik, lysrör och olika färg- och kemikalierester. Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan vara till exempel brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö.

Rapportera senast två dagar efter transport

Uppgifter om det farliga avfallet ska antecknas innan det transporteras bort från verksamheten. Du ska sedan rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet senast två arbetsdagar efter att anteckningen är gjord. Alla verksamheter kan lämna uppgifter via e-tjänsten med hjälp av e-legitimation.

Du ska även rapportera vem som ska transportera avfallet och till vem det ska transporteras inklusive respektive organisationsnummer. Kom ihåg, om du ska transportera ditt eget farliga avfall så behöver du anmäla det eller få tillstånd från din länsstyrelse.

Rapporteringen till avfallsregistret gör du med hjälp av e-legitimation på www.naturvardsverket.se/avfallsregister

Två miljoner ton farligt avfall

Den senaste statistiken visar att det uppstår över två miljoner ton farligt avfall per år i Sverige. Men det är osäkra uppgifter och statistiken uppdateras bara vartannat år. Alla som rapporterar till det nya avfallsregistret bidrar till en tydligare bild över det farliga avfallets väg genom landet. Det ökar möjligheten att säkerställa att avfallet slutligen tas om hand på rätt sätt. Det händer fortfarande att farligt avfall dumpas i skog, sjöar och mark där det kan skada människor och miljö.

Frågor

För mer information se Naturvårdsverkets hemsida (http://www.naturvardsverket.se/avfallsregister-infomaterial) eller bifogade dokument.

Du är också välkommen att kontakta Miljöenheten i Lerums kommun