Åk elbuss gratis när Lerum testar klimatsmart teknik

Publiceringsdatum : 2015-01-29

Åk elbuss gratis när Lerum testar klimatsmart kollektivtrafik. Med start den 2 februari kan resenärer åka med gratis på utvalda sträckor i kommunen.

- Bussen ingår i en fältstudie och syftet är att bana väg för en mer klimatsmart kollektivtrafik. Vi har ambitionen att Lerum ska vara Sveriges ledande miljökommun. Transporter är en viktig del av det och vi vill testa ny teknik för ett mer hållbart resande, säger Ingela Andreen, projektledare Lerums kommun.

Kör på utvalda sträckor 2-12 februari

Bussen kommer att trafikera linjerna 525, 531 och 537, men ungefär fem minuter före ordinarie busstrafik. Ordinarie bussar kommer alltså som vanligt att trafikera sträckan. Det är gratis för alla att åka med elbussen. Passa gärna på att åka med. Bussen som ingår i fältstudien är enklare i sitt utförande än ordinarie bussar i linjetrafik.

Klimatsmart kollektivtrafik

En mer miljövänlig teknik testas för att kunna ställa om den oljeberoende fordonsflottan till något hållbart. Bussen, som är batteridriven, kommer laddas under natten och köra i trafik under dagen. I studien ingår också sju andra kommuner i olika delar av landet. Bussen åker på turné i de här åtta, medelstora städerna och nu är turen kommen till Lerum. Den är redo att ta passagerare mellan den 2 och 12 februari.

- Det känns spännande och är en satsning för framtiden. Vi måste vara modiga och testa nytt. På det här sättet kan vi vara med och påverka att vi får en hållbar kollektivtrafik och en bättre miljö för våra barn och barnbarn, säger Dennis Jeryd, kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun.

- El blir en allt viktigare del i vår vardag. Nu är det dags att också ersätta det fossila bränslet i våra fordon med klimatsmart el. Därför känns det extra bra att vi kan medverka i det här projektet. Vi har sedan tidigare erfarenhet av elbilar, men nu är det dags att växla upp i större skala. För ett hållbart samhälle krävs en omställning och där har elbranschen en viktig roll att spela. Det är positivt att nu kunna erbjuda kommuninvånarna ett lokalt el-alternativ som enbart kommer från förnyelsebar energi. Något som elbussen kommer att laddas med, säger Mats Jakobsson, VD Lerum Energi.

- Vi är med och lär oss mer om elbussar, eftersom det kommer bli ett inslag i den framtida busstrafiken. Idag har vi hybridbussar som kör på vissa linjer i linjetrafik. Nu testar vi rena elbussar i flera spännande projekt, säger Stefan Krafft, trafikutredare på Västtrafik.

Praktik och forskning

Blekinge tekniska högskola, som ingår i projektet, har gjort teoretiska beräkningar för att undersöka möjligheten att implementera elbussar i linjetrafik. Nu är bussen ute och testas i skarpt läge. Några punkter som ska utvärderas under fältstudien:

• Testa elbussar i verkliga miljöer vad gäller laddning, räckvidd, vinteregenskaper.
  • Samla synpunkter från resenärer, bussförare, operatörer och myndigheter.
  • Undersöka energiförbrukning, utsläpp, buller, kostnader.

I Lerum sker fältstudien i samarbete med kommunen, Västtrafik, Lerum Energi, Söne buss, Buss i väst, Blekinge tekniska högskola och Miljöfordon syd. Kostnaden för Lerums kommun är cirka 150 000 kronor.

Fakta om bussen

• Batterikapacitet: 311 kWh, 30 mils räckvidd.
  • Laddning: 32A, 63A eller 125A, 400V (3-fas).
  • Längd: 12 meter, höjd: 3,2 meter, bredd: 2,5 meter.
  • Tre dörrar, lågt golv.
  • Passagerare: 90 stycken totalt, varav 32 sittplatser.

Tidtabell

Elbussen kommer att gå längs linje 525, 531 och 537, enligt nedanstående tidtabell.

Tider längs linje 525

• Linje 525, avgång Gråbo klockan 6.32, ankomst Lerum klockan 6.51
  • Linje 525, avgång Lerum klockan 6.58, ankomst Sjövik klockan 7.38
  • Linje 525, avgång Sjövik klockan 7.41, ankomst Lerum klockan 8.21
  • Linje 525, avgång Lerum klockan 8.28, ankomst Sjövik klockan 9.08
  • Linje 525, avgång Sjövik klockan 9.12, ankomst Lerum klockan 9.51
  • Linje 525, avgång Lerum klockan 14.36, ankomst Gråbo klockan 14.55

Tider längs linje 531

• Linje 531, avgång Lerum klockan 11.36 ankomst Floda klockan 12.02
  • Linje 531, avgång Lerum klockan 12.36 ankomst Floda klockan 13.02
  • Linje 531, avgång Lerum klockan 13.36 ankomst Floda klockan 14.02

Tider längs linje 537

• Linje 537, avgång Floda klockan 12.04 ankost Lerum klockan 12.25
  • Linje 537, avgång Floda klockan 13.04 ankomst Lerum klockan 13.25
  • Linje 537, avgång Floda klockan 14.04 ankomst Lerum klockan 14.25

Klicka här för att få tidtabellen i pdf-format.

Har du frågor om elbussprojektet

Kontakta projektledare Ingela Andreen, 0302-52 11 19