Lerums kommun deltar i #hejdåalkoholskador

Publiceringsdatum : 2015-04-30

Nu startar kampanjen #hejdåalkoholskador i Västra Götalands, Stockholms och Skåne län. Lerum är en av de kommuner som deltar i kampanjen och arbetar med att minska langningen av alkohol till minderåriga.

Alkoholskadorna är ofta omedelbara. Det kan vara att få på käften, bli rånad eller åka med någon som är full.

­– Äldre kompisar och kompisars syskon är den i särklass vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Därefter kommer föräldrar. Om vuxna låter bli att köpa ut och bjuda minderåriga skulle vi kunna minska alkoholskadorna radikalt, säger Karin Gertzén, controller med ansvar för folkhälsa i Lerums kommun.

En undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har gjort bland 300 ungdomar i Västra Götalands län, visar att 25 procent av 20-åringarna kan tänka sig att bjuda minderåriga på alkohol. 10 procent kan tänka sig att köpa ut. En vanlig missuppfattning är att yngre syskon och kompisar skulle gå till en utomstående langare om äldre syskon eller kompisar säger nej.

– Faktum är att de allra flesta minderåriga, hela 64 procent av de 16-åringar som dricker alkohol, skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på alkohol genom någon de känner, säger Karin Gertzén.

Har du koll på langarmytologin?

Myt 1. Jag är ingen langare.

Många storasyskon och kompisar som bjuder minderåriga på alkohol tycker inte att det är langning. Men det är olagligt att ge bort, låna ut eller sälja alkohol till någon som är minderårig. Och det kallas langning.

Myt 2. Hen går till en langare om jag säger nej.

En undersökning som CAN låtit göra visar att de allra flesta minderåriga skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på alkohol genom någon de känner.

Myt 3. Jag kommer att ha att koll.

Du kanske tänker att det är okej att köpa ut för att du då har kontroll på vad din kompis eller ditt syskon dricker. Men många som köper ut är inte med när de minderåriga dricker. Hur ska man då ha koll?

Myt 4. Jag är schysst som bjuder.

Du kanske tänker att du är schyst som köper ut åt en kompis eller ett syskon. Att det är okej eftersom du inte tar betalt. Men det är schystare att bjuda på något som man inte kan få alkoholskador av.

Myt 5. Det spelar väl ingen roll vad jag gör?

Du kanske tänker att det inte spelar någon roll om du köper ut eller inte. Men under de senaste åren har alkoholkonsumtionen bland unga minskat och i takt med det även skadorna. Så ju fler som låter bli att köpa ut till minderåriga, desto färre alkoholskador blir det. Det spelar roll att du bryr dig!

Karin Gertzén, controller folkhälsa, 0302-52 15 11