Lerums kommun inspirerar att äta mer klimatsmart

Publiceringsdatum : 2015-03-26

Vi förbrukar ett och ett halvt jordklot per år. Genom att öka intresset för frukt och grönt inspireras barn i förskolan att äta mer klimatsmart. Med gemensamma insatser inspirerar måltids- och förskolepersonal i Gråbo både barn och föräldrar.

- Tanken är att väcka nyfikenhet för att äta mer grönt och att få in en förståelse för tallriksmodellen, säger Åsa Ringvall, måltidsservice i Lerums kommun.

Måltidsservice i Lerums kommun arbetar sedan länge med att hitta klimatsmart och god mat. Måltiden är en viktig del av dagen i förskolan och barnen får med sig kunskaper genom samtal kring maten med pedagogerna. Nu tas ytterligare grepp för att få upp intresset. Först ut är Olstorps och Parasollens förskolor i Gråbo, där kockar och pedagoger har haft workshop tillsammans, för att sprida kockarnas specifika kunskaper och hitta spännande smaker att ta med till barnen. De får också med sig kunskap om hur mycket det krävs för att få fram olika grönsaker och vad det krävs av naturen för att få fram kött vi kan äta.

- Det handlar inte om att göra alla till vegetarianer. Det handlar om att dra ner på köttkonsumtionen och att äta mer klimatsmart, säger Åsa Ringvall.

Spännande vegetariska alternativ tas in på menyn och fisk serveras två gånger i veckan, på de två förskolorna. Föräldrar kan ta del av webbaserade föreläsningar för att själva kunna inspireras och få mer kunskap om klimatsmart mat. I Lerum pågår projektet under våren och ligger i linje med kommunens vision att bli Sveriges ledande miljökommun.

- Det handlar om att ändra attityderna till det vi stoppar i oss. Får vi med förskolebarnen från start kommer vi långt och banar väg för en mer hållbar framtid, säger Åsa Ringvall.