Tillfälligt asylboende på Ekåsa

Publiceringsdatum : 2015-07-03

Det finns ett akut behov av bostäder för ensamkommande ungdomar i hela landet. Göteborgs stad har fått en begäran av Migrationsverket att omgående ta emot fler personer. För att lösa det akuta behovet öppnar Göteborgs stad ett tillfälligt boende för 40 ungdomar i Ekåsa, Björboholm från och med måndag 6 juli. Göteborgs stad har ambitionen att hitta ett mer permanent boende för ungdomarna till dess skolorna startar den 18 augusti.

Göteborgs stad öppnar tillfälligt akutboende för ensamkommande ungdomar på Ekåsa i Björboholm

Följande information kommer från Göteborgs stad, och har lämnats till boende i Björboholm och till Lerums kommun fredag den 3 juli:

Den 6 juli öppnar Göteborgs stad ett boende för ensamkommande ungdomar i internatsdelen av Ekåsa internat, Dämsjövägen, Björboholm. Just nu kommer det väldigt många ensamkommande ungdomar till Sverige, så situationen är mycket akut att ge dem en plats att bo på. Därför har Göteborg stad beslutat att omgående inrätta ett boende på Ekåsa med plats för 40 ungdomar.

Det råder just nu akut brist i hela landet på boenden för ensamkommande barn och unga. Ungdomarna kommer från krigshärjade länder som Afghanistan, Somalia, Syrien och Eritrea och de är många fler än Migrationsverket har planerat för. Göteborgs stad har redan fyllt alla boenden och Migrationsverket ber nu Göteborg att genast få fram ytterligare platser.

Allt fler ungdomar kommer ensamma till Sverige och Göteborg från krigshärjade länder som Syrien, Irak och Eritrea. Göteborg måste precis som alla andra kommuner ta ett ansvar för att ta hand om ungdomarna.

Social resursförvaltning i Göteborg har därför beslutat att omgående använda internatsdelen av Ekåsa till 40 platser som en akut och tillfällig lösning. Byggnaden ägs av Göteborgs stad och där används inte internatsdelen längre och skoldelen har sommarlov. Enligt planerna ska boendet användas fram till 18 augusti.

Redan nästa vecka flyttar de första ungdomarna in på Ekåsa. Den här veckan har personal ställt i ordning lokalerna. Boendet kommer att vara bemannat dygnet runt och ha en gruppchef. Personalen arbetar för att ge ungdomarna en stabil tillvaro i deras nya land. Alla ungdomar får en kontaktperson som stöttar dem med till exempel läxläsning, att sköta ett eget hem eller i kontakten med socialsekreterare eller god man.

Om du har frågor: Louise Parbring, enhetschef, telefon: 031-367 90 65, e-post: louise.parbring@socialresurs.goteborg.se