Unika bullerskyddet med solfångare är invigd

Publiceringsdatum : 2015-05-25

Nu är det världsunika bullerskyddet med solfångare, Noisun, invigd. De soliga dagarna i slutet av april i år visade att det här är Sveriges bästa solfångaranläggning av det här slaget.

Kommunalrådet Rutger Fridholm och kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd invigde anläggningen den 25 maj, tillsammans med projektledaren Peter Rosengren, vid Noisuns teknikhus mittemot macken intill Aspedalens station i Lerum.

Det nya bullerskyddet längs Västra stambanan i centrala Lerum har dubbla funktioner. Det dämpar buller och matar in solvärmt vatten på fjärrvärmenät. De dubbla funktionerna gör projektet i Lerum världsunikt.

68 stora solfångare, totalt 856 kvadratmeter, ger ett 450 meter långt bullerskydd som förväntas minska ljudnivåerna för de allra flesta boende i området, till under det nationella riktvärdet på 55 dB. Samtidigt kan det ge 240 000 kWh 75-gradigt varmvatten till fjärrvärmenätet. Lerums kommun har tillsammans med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, Lerum Fjärrvärme och Trafikverket fått stöd från EU för att kunna genomföra projektet.

Bildtext: Projektledare Henrik Bengtsson och Peter Rosengren på var sin sida om Björn Leuchovius, som kom med idén.