Världens största klimatmanifestation Earth Hour

Publiceringsdatum : 2015-03-27

Det blir det nionde året som vi släcker ljuset under världens största klimatmanifestation.

Låna, återanvända och fossilfria bilar - det är precis vad som behövs för att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Earth hour 2017: Ekovecka

Inför Earth Hour 2017 arrangerade biblioteken föreläsningar och aktiviteter för barn veckan före själva Earth Hour.

På själva Earth Hour-dagen var Villaägarmässan Bo & Energi i Gråbo öppen hela dagen. Det var en grön mässa om boendet, inredning, trädgård och resten av livet. På kvällen firades Earth Hour i Equmeniakyrkan i Lerum med Musik i skymningen och strax före själva Earth Hour gick ett fackeltåg från torget i Gråbo till en utsiktsplats och såg den magiska nersläckningen av gatubelysningen som skickade signaler till världens ledare att agera i klimatfrågan.

Vad kan jag göra?

Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbeslastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där 172 länder deltog 2015. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2016 deltog drygt 200 svenska kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.