Världens största klimatmanifestation Earth Hour

Publiceringsdatum : 2015-03-27

Det blir det nionde året som vi släcker ljuset under världens största klimatmanifestation.

Låna, återanvända och fossilfria bilar - det är precis vad som behövs för att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Ekovecka på biblioteket

Hållbart resande med familjen. Anders Sporsén Eriksson, vill med bild och berättelser visa möjligheterna till ett annat resande oavsett om det är vardagsäventyr eller hisnande strapatser. Välkommen till Lerums bibliotek klockan 19 tisdagen den 21 mars.

Svinnlandet - Anderas Jacobsson. I sin bok Svinnlandet berättar Andreas Jacobsson hur han och hans familj levt på gratis mat som andra slängt. Andreas har rest genom Svinnlandet Sverige och mött skrämmande svar från butikschefer, forskare och storföretag. Välkommen till Lerums bibliotek klockan 19 torsdagen den 23 mars.

Teater för barn 5-9 år: Mojaner, naturens magiska städare. En natt anländer ett gäng märkliga varelser till jorden. Vad gör de här och vad vill de? Gratis biljetter hämtas på biblioteket. Begränsat antal platser. Välkommen till Gråbo bibliotek kl 11 lördagen den 25 mars.

Villaägarmässa Bo & Energi

En grön mässa om boendet, inredning, trädgård och resten av livet. Få inspiration till ett mer hållbart livsmönster. Solceller, elbilar eller ett effektivare värmesystem? Attefallshus och bygglovsinformation. Föreläsningar. Välkomna till Hjällsnäshallen i Gråbo lördag 25 mars klockan 10 - 17.

Equmeniakyrkan i Lerum

Equmeniakyrkan i Lerum firar Earth Hour 25 mars med Musik i skymningen kl 19.30. Trio och duett med Eva Palmers, Hanna Salo cello och Gunilla Bergstrand klarinett. Fika.

Fackeltåg i Gråbo

Vi samlas vid Centrumkyrkan i Gråbo lördag 25 mars klockan 20.00. Där tänder vi facklorna och vandrar en bit och tittar ut över nejden när belysningen släcks. Facklor 25:-/styck så långt lagret räcker. Arr: Gråbo Företagarförening och Centrumkyrkan Gråbo.

Belysningen släcks

Under Earth Hour, lördagen den 25 mars klockan 20.30-21.30 släcks belysningen på i stort sett samtliga gator, vägar, gångvägar och cykelvägar i Lerums kommun som en uppmaning till världens makthavare att agera i klimatfrågan.

Vad kan jag göra?

Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbeslastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där 172 länder deltog 2015. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2016 deltog drygt 200 svenska kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.