Världens största klimatmanifestation Earth Hour

Publiceringsdatum : 2015-03-27

Det blir det nionde året som vi släcker ljuset under världens största klimatmanifestation.

Låna, återanvända och fossilfria bilar - det är precis vad som behövs för att jordens resurser ska räcka och vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.

Lär dig mer om klimatet på biblioteket

Ekovecka på biblioteket. Olika evenemang under vecka 12 med föredrag och barnteater. På alla bibliotek i kommunen finns under hela året en särskild hylla med böcker och information om klimatfrågor och miljön.

Villaägarmässa och Bo & Energiutställning

Välkomna till Hjällsnäshallen i Gråbo lördag 25 mars. Få inspiration till ett mer hållbart livsmönster. Solceller, elbilar eller ett effektivare värmesystem?

Equmeniakyrkan i Lerum

Equmeniakyrkan i Lerum firar Earth Hour med Musik i skymningen kl 19.30. Trio och duett med Eva Palmers, Hanna Salo cello och Gunilla Bergstrand klarinett. Fika.

Vad kan jag göra?

Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen är de områden som vi vet orsakar stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet. Man kan ta sig fram och göra väldigt mycket utan bil, alternativt köra så lite som möjligt. Cykla, ta buss eller tåg, pendelparkera och handla så nära som möjligt är bra sätt att minska bilåkandet. Bränslesnål bil, bränsle med hög andel biodrivmedel eller eldrift minskar utsläppen väldigt mycket.

Genom att välja mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att så lite som möjligt slängs minskas klimatbeslastning. Välj gärna ekologiskt och  säsongens råvaror.

Låna, byta och laga saker gör att färre prylar behöver tillverkas. Kan man välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?

Sedan något år tillbaka finns miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag. Det har också blivit enklare att kontrollera hur hållbart sparandet är. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.

Mer om Earth Hour

Earth Hour är en internationell klimatmanifestation där 172 länder deltog 2015. Världsnaturfonden, WWF, samordnar alla aktiviteter i Sverige. 2016 deltog drygt 200 svenska kommuner i manifestationen. Symbolhandlingen är att släcka belysningen under Earth Hour, 20.30-21.30, som en signal till världens makthavare att agera i klimatfrågan.