Politiska styret i Lerums kommun

Publiceringsdatum : 2018-11-13

Idag presenterades det nya politiska styret i Lerums kommun. Det blir Alliansen som leder kommunen den kommande mandatperioden.

Efter valet har de fyra allianspartierna tillsammans egen majoritet med 27 av 51 mandat i kommunfullmäktige, och bildar majoritet i nämnder, styrelser, utskott och beredningar. Alliansen består av Moderaterna (M), Centerpartiet (C), Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD).

Som tidigare mandatperiod kommer Lerums kommun ha flera kommunalråd. Kommunstyrelsens ordförande på 100 procent, ett oppositionsråd på 90 procent, och tre kommunalråd på 50 procent var. Alliansen föreslår att Moderaterna tar posten som kommunstyrelsens ordförande och ordförandeposten i kommunstyrelsens arbetsutskott. Centerpartiets kommunalråd kommer ansvara för samhällsbyggnadsutskottet, Liberalernas kommunalråd kommer ansvara för lärandeutskottet och Kristdemokraternas kommunalråd kommer ansvara för stöd- och omsorgsutskottet.

På en presskonferens den 13 november presenterade politikerna i Alliansen var fokus kommer ligga under mandatperioden. Det blir bland annat på kommunen som arbetsgivare, en långsiktigt stabil ekonomi, höjda kunskapsresultat i skolan, fokus på byggnation av bostäder och infrastruktur och ett stärkt näringslivsklimat.

På bilden: Alexander Abenius (M), Eva Andersson (C), Lill Jansson (L) och Christian Eberstein (KD)