Prata med din tonåring om alkohol

Publiceringsdatum : 2021-04-29

Har du en tonåring i din närhet som du bryr dig om? Kanske är du förälder till en eller flera och har börjat fundera kring förhållningssätt till alkohol, droger och föräldraskap.

Valborgsmässoafton närmar sig och historiskt sett är detta en helg då många ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Vi vill skicka med er lite tankar och tips gällande alkohol, narkotika och relationen till din tonåring.

  • Köp inte ut alkohol och bjud inte din ungdom hemma. Forskning visar att ungdomar som blir bjudna av sina föräldrar tenderar att dricka mer. Tänk igenom vad du själv förmedlar för värderingar när det kommer till alkohol och droger. Det gamla ordspråket ”barn gör som vi vuxna gör…” gäller även här!
  • Var nyfiken och intresserad av vad som händer i ditt barns liv, våga vara lite ”jobbig” och fråga vilka din ungdom umgås med och vad de gör.
  • Samarbeta med andra föräldrar. Kanske kan ni ha gemensamma tider då era barn ska komma hem? Detta minskar risken för kryphål och argument som att ”alla andra får ju”.
  • Bestäm tider under kvällen då du och din ungdom hörs på telefon- det blir ett bra tillfälle att stämma av läget och skapar trygghet både för dig och ditt barn.
  • Skjutsa ditt barn om du har möjlighet. En stund i bilen skapar bra förutsättningar för samtal, plus att du får insyn i vart ungdomen ska och vilka den ska umgås med.
  • Rör er gärna i de miljöer där ungdomar finns. Vuxennärvaron är ofta låg på dessa platser och fler vuxna i omlopp skapar trygghet och minskar möjligheten för ostört festande.

Vi förstår att det kan vara utmanande att vara närstående till en tonåring som är på väg att bli en självständig individ och svarar gärna på era frågor. Skicka ett PM eller mejla oss på faltgruppen@lerum.se

Fältgruppen arbetar ute i kommunen på fredag och vi finns då på nummer 0302-52 10 38.

/Kajsa, Robin och Johanna
Fältgruppen Lerum.