Pristagare i Lerums kommuns hållbarhetstävling Gröna tråden har utsetts

Publiceringsdatum : 2018-06-15

Vinnarna Mohammed Fatah och Petter Nordberg, teknikprogrammet årskurs 3, har tilldelats förstapriset i hållbarhetstävlingen Gröna tråden. Tillsammans får eleverna dela på prissumman 50 000 kronor.

Pristagarna har tagit fram en app som på ett smart sätt länkar ihop arbetsgivare med unga arbetssökande och som samtidigt underlättar integration av nyanlända in på arbetsmarknaden såväl som i samhället i stort.

Juryn har bestått av kommundirektör Håkan Pettersson, kommunalråden Lill Jansson och Alexander Abenius samt gymnasiets verksamhetschef Göran Careborg.

Juryn beslutade också att utse två andrapris. Andrapriset delas mellan Ella Frykmer, naturvetenskapsprogrammet samt Hanna Jonsson, teknikprogrammet. Ella har gjort ett arbete om delningsekonomi och kopplingen till hållbar utveckling. Hanna har visat hur man kan minska textilsvinnet genom att tillverka nya produkter av gamla jeans. Ella och Hanna får 10 000 kronor vardera för sina arbeten.

– Detta var femte året som tävlingen genomfördes. Det var fler bidrag som nominerades och kvalitén på bidragen var genomgående högre än tidigare år. Vem vet vad som blir av alla dessa idéer. Allt som vi ser runt omkring oss har ju först funnits i någons fantasi säger Göran Careborg.

Priset delades ut den 14 juni på Kommunfullmäktiges sammanträde av ordförande Lennart Wassenius och Lerums gymnasiums verksamhetschef Göran Careborg.

Om Gröna tråden

För att bli nominerad till priset ska man vara elev på Lerums gymnasium och gå i årskurs 3. Arbetet som man nomineras för ska ske inom ramen för det ordinarie skolarbetet och genomföras ur något av hållbarhetsperspektiven; ekonomisk- ekologisk- eller social hållbarhet. Det ska vara en tjänst eller vara som är innovativ, kan komma till nytta för andra samt ha en affärsmässig potential. Man ska också under arbetets gång haft kontakt med och samverkat med externa aktörer, till exempel med företag eller ideell organisation.