Pumpa hojen för klimatet

Publiceringsdatum : 2019-03-25

Lördag den 30 mars är det Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Lerums kommun deltar och gör det extra roligt att cykla! På torsdag, fredag och lördag /28-30/3) hittar du cykelkorgar med lite överraskningar längs några av kommunens cykelbanor.

- Cykelkorgarna är placerade på lite hemliga platser men fullt synliga för den som cyklar eller går förbi, säger kommunens energirådgivare Peter Rosengren.

När klimatförändringarna fortsätter att accelerera och den biologiska mångfalden drastiskt dalar, måste vi sätta fokus på att prioritera och ta hand om vårt enda hem – planeten.

- Vid den nya entrén till Leråns naturreservat har vi byggt ett jättestort insektshotell som syns på långt håll och en av sommarens nya växtrumsplatser kommer att få det passande namnet Mångfalden, säger Sylvia Dahlén.

På lördagen är det också premiär för cykelturen Blinkis on Bike som finns i appen Lerum Live. Här ger sig Blinkis ut på en cykeltur med kluriga barnfrågor längs vägen, säger Barnfestivalens Lisa Nauclér.

- Cyklingen har kraftig medvind och alltfler upptäcker vilket fantastiskt cykelland Sverige är, säger Maria Jerenvik som jobbar med hållbart näringsliv.

Earth Hour är en uppmaning till världens ledare att ge oss en hållbar framtid. För att nå dit behöver vi både hejda klimatutsläppen och stoppa den snabba minskningen av biologisk mångfald. Temperaturökningen bör stanna väl under två grader, och den biologiska mångfalden får inte minska mer – helst ska den öka.

- Lerum har flera riktigt fina cykelleder för både pendling och helgutflykter. Tänk vilken förmån att få trampa fram precis intill någon av våra sjöar eller genom en skogsdunge nu på vårkanten. Pumpa däcken och häng med på hojen under Earth Hour 2019!, avslutar Lisa och Maria.

Faktaruta

Earth Hour startade för drygt tio år sedan. Förra året deltog 188 länder. I Sverige deltar drygt 200 av landets kommuner.Manifestationen har på många håll vuxit från enbart en symbolhandling – att släcka belysningen under en timma – till att engagera miljontals människor att skapa förändring för ett mer hållbart liv. På www.wwf.se/earthhour kan man beräkna sin miljöpåverkan med Klimatkalkylatorn.

Peter Rosengren, energirådgivare
Telefon: 0302–52 12 23