Riddarsten prisas för sitt arbete med munhälsa

Publiceringsdatum : 2019-10-11

Västra Götalands bästa äldreboende för munhälsan prisas Guldtanden 2019. Årets vinnare i Västra Götaland är Riddarstensgårdens äldreboende i Lerum som visat engagemang, god munhälsa hos de boende samt på ett utmärkande sätt samverkat med tandvården för patientens bästa.

För sjunde året i rad delas priset ”Guldtanden” ut. Syftet med Guldtanden är att på ett unikt sätt uppmärksamma, och uppmuntra, positiva insatser som görs av personal inom äldreomsorgen.

Guldtanden delas ut till ett äldreboende i alla de regioner/landsting där företaget Oral Care, som också instiftat priset, är verksamma med sin mobila verksamhet.

Bristande munhygien och dålig kontakt med tandvården ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, lunginflammation och kan leda till problem med allmänhälsan. Riskerna är störst bland sjuka och äldre som är i behov av daglig vård och omsorg. Många av dem får förlita sig på personalen för att klara av sin tandborstning och munhygien.

Riddarstens äldreboende drivs, på uppdrag av Lerums kommun, av företaget Humana.