Röselidsskolan ställde om sin praovecka

Publiceringsdatum : 2020-12-04

Prao är ett viktigt steg för att pröva på arbetslivet för högstadieelever. Pandemin satte stopp för det i höst. Då ställde Röselidsskolan om till skola- och arbetslivsvecka.

Istället för att under en hel vecka vara ute på olika arbetsplatser engagerade lärarna elever i olika arbetsprojekt på skolan under parollen: Insikt, utsikt, framsikt.

- Det handlar om självledarskap. Att eleverna ska känna sig trygga i sina egna val och ta makten över sitt liv. För våra elever i klass 9 är gymnasievalet första stora steget ut till arbetsmarknaden. Att ta beslut som rör ens eget yrkesval och framtidsval kan kännas stort. Vi ville få eleverna att förstå sina drivkrafter, se möjligheterna och känna självtillit, säger Carolina Hess, förstelärare i svenska på Röselidsskolan som tillsammans med Maria Gustafsson, utvecklingsledare i kommunen, höll i veckan.

Veckan i november (vecka 47) började med att Försvarsmakten berättade om sin verksamhet och jobbmöjligheter. Därefter startade arbetet i respektive grupper; den nya skoltidningen RöselidsBladet, en utbildnings- och yrkesvalspodd, en yrkesapp,  förbereda och genomföra en minimässa, fördjupningsarbeten i olika yrken, poängpromenader för de yngre eleverna och ett rejält praktiskt arbete inom skolan som fastighetsskötsel, vaktmästeri och café. Med mera.

- Vi försökte efterlikna varje dag som en arbetsdag med morgonmöten, fikastunder och arbetsuppgifter på ett företag. Det har blivit så lyckat att vi kommer bevara det här konceptet oavsett pandemi nästa år och baka in vissa delar i undervisningen. RöselidsBladet är också här för att stanna. Dessutom har jag enbart hört positiva tongångar från eleverna.

Och det här med gymnasieval som livsavgörande. Verkligen? Carolina och Maria tonade elegant ned dramatiken inför gymnasievalet med att flera medarbetare på skolan fick berätta om sina livsval. Och visst var det en brokig resa många gjort, som visade att det en tänkt sig som 16-åring blev något helt annat. Många gånger mycket bättre.

- Livet är fullt av möjligheter. Jag slår gärna ett slag för alla de yrkesutbildningar som finns och som få känner till vidden av. Utbildningar som leder till många spännande och utvecklande yrken, säger Maria Gustafsson.