Skärpt bevattningsförbud.

Publiceringsdatum : 2018-08-06

Lerums kommun inför skärpt bevattningsförbud. I och med det vädjar kommunen till allmänheten att undvika all dricksvattenförbrukning - förutom till mat, dryck och hygien. Det skärpta förbudet införs då nivåerna i våra vattentäkter är fortsatt låga och fortsätter att sjunka. Vi närmar oss den gräns som Länsstyrelsen satt för hur mycket vatten vi får ta ut från vattentäkterna.

Det skärpta bevattningsförbudet innebär att från och med idag måndag 6 augusti bör all användning av dricksvatten annat än till mat, dryck och hygien undvikas.

Du får exempelvis inte använda kommunalt dricksvatten för att:

• Vattna gräsmattor, rabatter eller annan växtlighet. Detta gäller nu även all bevattning med vattenkanna.
  • Vattna fotbollsplaner, tennisbanor, vägar med mera.
  • Fylla eller byta vatten i pooler, spabad och liknande.
  • Tvätta fasader, tak eller altaner.
  • Tvätta bilen - bilar ska dessutom alltid tvättas i biltvättar.

Bevattningsförbud gäller privatpersoners och företags användning av det kommunala dricksvattnet. Det är av yttersta vikt att vi alla försöker spara på vattnet så mycket som möjligt.

Tips för att spara vatten

• Ta korta duschar istället för att bada i badkar. Samla upp duschvatten i en hink för att vattna rabatterna med.
  • Stäng av kranen när du tvålar in dig och borstar tänderna.
  • Skala inte potatis under rinnande vatten. Spara dessutom vattnet i en hink och vattna med i trädgården.
  • Diska inte under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon. Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar.
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du använder dem.
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo när du är törstig, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
  • Om du har varit bortrest och vill spola ur vatten ur kran/ledningar – samla upp vattnet i en hink för att till exempel vattna dina växter med.
  • Samla upp eventuellt regnvatten från takrännor för att vattna din trädgård.
  • Laga onödiga läckor och droppande kranar. Många kubikmeter vatten går till spillo vid läckor och om kranar får droppa under lång tid.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
  • Tänk på att det går åt ett par liter vatten varje gång du spolar i toaletten. Försök att inte spola i onödan.

Du som har egen brunn

Kommunens bevattningsförbud gäller bara bevattning med vatten från det kommunala dricksvattennätet. Förbudet gäller inte om du har egen brunn eller förser din fastighet med vatten på annat sätt. Vår rekommendation är dock att även du sparar på vattnet.

Hämta dricksvatten på Teknisk service

Behöver du med enskild brunn dricksvatten för mat, dryck och hygien kan du åka till Teknisk service, Hedeforsvägen 6 i Stenkullen.

Det kan du göra måndag - torsdag klockan 8 - 16 och fredagar 8 -14. Väl där ringer ni  kundcenter KomIn på telefonnummer 0302- 52 10 00, så kommer personal och hänvisar er till platser där ni kan fylla på era medhavda kärl. Observera att Lerums kommun inte bistår med kärl.

Dricksvattnet som du får hämta är människors förbrukning.