Skärpta råd förlängs i Västra Götaland - situationen allvarlig

Publiceringsdatum : 2020-11-19

Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att förlänga de skärpa råden i Västra Götaland.

Det var den 29 oktober som Folkhälsomyndigheten beslutade om skärpta allmänna råd i Västra Götaland. Nu förlänger man råden till den 13 december.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart. Han uppmanar till att ta de skärpta råden på största allvar.

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg.

Ökning sex veckor i rad

Antalet nya positiva fall har nu ökat sex veckor i rad. Under vecka 46 rapporterades 4 192 nya fall i Västra Götaland. 

Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar. Idag, torsdag 19 november klockan 10, vårdades totalt 220 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 32 på intensivvårdsavdelning.

Publikgränsen på 50 personer förlängs

Länsstyrelsen Västra Götaland beslutade torsdag 19 november om att publikgränsen på maximalt 50 personer blir kvar i Västra Götaland till den 23 november. Slutdatumet är satt i avvaktan på regeringens eventuella beslut om maximalt åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.