Spännande smaker på Röselidsskolan till veckan

Publiceringsdatum : 2021-02-26

Röselidsskolan brukar ha en temavecka där språkintresset lockas via smaksinnet. Årskurs 8 gör mat från andra språkområden och erbjuder elever i årskurs 5 som står inför språkvalet.

Nu är det pandemitider och elever i årskurs 8, liksom andra elever i högstadiet, är mestadels hemma för distans- och fjärrundervisning. Det gjorde att skolan tänkte om och kontaktade måltidsservice för att anordna temaveckan i annan form.

- Vi brukar ha temavecka tillsammans med språklärarna. Eleverna i klass 8 gör mat i undervisningsrummen för hushållsämnen och presenterar dessa rätter på de olika språken. Vi har även haft uppskattade temaveckor där eleverna klätt sig i olika folkdräkter från olika länder. Nu fick vi tänka om, gärna vidga temat och uppmuntra matglädjen och nyfikenheten på annorlunda smaker. Så vi tog upp frågan i måltidsrådet, säger Jacob Vennerholm, lärare i hushållsämnen.

Där föreslog mötet att skolans restaurang skulle erbjuda lunch från olika länder under temaveckan. Eleverna fick lämna in förslag med maträtter från olika länder.

- Jag har tidigare arbetat med temaveckor och tycker det är roligt. Jag ser gärna flera temaveckor för att höja matglädjen i skolrestaurangen. Så det är klart att vi ställde upp på det här, säger Git Strand, kock på Röselidsskolan.

Så till veckan kommer det erbjudas bratwurst med surkål från Tyskland, pasta carbonara från Italien, boeuf bourguignon från Frankrike, nudelsoppa från Thailand och fiskgryta från Spanien.

- Vi fick in flera förslag om kebab, humus och falafel med pitabröd, men det har vi redan på menyn, menar Git.

Hur ser då det pedagogiska uppdraget ut. Lär eleverna sig något om språken och länderna?

- Vi har pedagogisk lunch, det vill säga att vi sitter tillsammans med eleverna på lunchen. Så det är klart att vi kommer prata om maten vi kommer äta. Skolmaten och skolrestaurangen är underskattade timmar för inlärning. Mat engagerar. Jag är övertygad om att eleverna kommer lära sig mycket denna temavecka, menar Jacob.

Åsa Pettersson, enhetschef håller med:

- Att koppla måltiden till läroplanen kan vara ett bra sätt för reflektion, diskussion och utveckling. Temavecka är därför ett bra arbetssätt för att sprida kunskap, samverkan och visa upp den offentliga måltiden som en inlärningsprocess. 

Temaveckan hålls kommande vecka, 1-5 mars.