Ta chansen till gymnasiebehörighet med lovskola

Publiceringsdatum : 2021-05-17

Elever i årskurs 8 och 9 som missat vissa moment och riskerar att inte få ett godkänt betyg, får en möjlighet att förbättra sitt betyg genom att gå lovskola i juni. Målet med lovskolan är att hjälpa eleverna att bli behöriga till gymnasieskolans nationella yrkesprogram.

Skolorna i Lerum kommer i mitten – slutet av maj att ta kontakt med vårdnadshavare till de elever som har ett behov.

- Har du barn i årskurs 8 eller 9 så prata med ditt barn om lovskola. Se den som en chans för ditt barn att komma i kapp och att skapa fler valmöjligheter för framtiden, säger Lill Jansson (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor, Lerums kommun.

Lill Jansson_150.jpgLill Jansson (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor, Lerums kommun.Foto av: Lerums kommun.

Lovskolan är främst till för elever som efter årskurs 8 i grundskolan riskerar att inte bli behöriga till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan och elever som efter årskurs 9 i grundskolan inte blivit behöriga till ett sådant program. Efter lovskolan har elever som gått ut nian rätt till prövning av sina kunskaper och en möjlighet att få ändrat slutbetyg.

- Det har varit ett speciellt skolår med mycket fjärrundervisning. Jag vet att det varit tufft för många elever och förstår att det kan vara tufft med ytterligare några veckor. Men var schysst mot dig själv, ta chansen och säg ja till lovskola. Du kommer inte ångra dig, uppmanar Lill Jansson (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor, Lerums kommun.

Lovskola två veckor i juni

Lovskolan är ett erbjudande till eleverna för att kunna ta igen missade moment och få en möjlighet att nå betyget E i de ämnen där de riskerar att inte bli godkända. Lovskolan organiseras av respektive skola och brukar börja när skolan slutar för sommaren och pågår juni ut (cirka två veckor).

- Lovskolan utgår från elevens behov och kan vara i vilket ämne som helst av de sjutton vi har. Det är ytterligare en möjlighet till att få gymnasiebehörighet. Får du som vårdnadshavare ett erbjudande om lovskola så ta chansen och tacka ja så att ditt barn kan lyckas, säger Anders Hurtig, verksamhetschef, Sektor lärande, Lerums kommun.

Anders Hurtig 2_150.jpgAnders Hurtig, verksamhetschef, Sektor lärande, Lerums kommun.Foto av: Lerums kommun

Att delta i lovskola är frivilligt för eleverna som får erbjudandet, men när en elev blivit anmäld och tackat ja till en plats, gäller obligatorisk närvaro precis som i den vanliga skolan.