Tack för din insats

Publiceringsdatum : 2020-03-20

Lerums kommun har sedan en tid gått upp stabsläge för att kunna säkerställa vårt välfärdsuppdrag. Politik och förvaltning jobbar tätt ihop för att trygga invånares liv och hälsa, att se till att samhällskritiska funktioner störs så lite som möjligt och att den demokratiska processen pågår som vanligt. Arbetet är intensivt med nya utmaningar dagligen. Vår uppfattning är att det arbetet sköts storartat.

Det är svåra och oroliga tider just nu. Det drabbar oss alla – men olika. Många har hektiska dagar, andra tvingas isolera sig i hemmet och allt fler bekymrar sig för sin inkomst. Det kan ibland kännas tungt och hopplöst nu när vi är mitt i det.

Vi vill därför gärna uppmärksamma positiva insatser som görs i krisen.

Gymnasiet stängde för distansundervisning i veckan. Undervisningen på distans har fungerat över förväntningarna. Tekniken har fungerat, pedagogerna har uppvisat hög flexibilitet och kompetens och eleverna har tagit sitt ansvar för att undervisningen ska kunna fortsätta. Det är glädjande.

Starka rekommendationer har kommit att alla över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter och helst hålla sig hemma. Det innebär att många människor som normalt är ensamma isoleras ytterligare.  Det är uppmuntrande att vi ser att så många föreningar, samfund och organisationer ställer upp för att hjälpa våra äldre. På kommunens hemsida finns en lista över dessa

Att minimera sina sociala kontakter innebär inte isolering i hemmet. Nu ska det bli fint väder i helgen – passa på att komma ut i friska luften. Med ett säkerhetsavstånd på ett par meter kan du som äldre gärna promenera i skogen eller pyssla i trädgården.

Många lokala näringsidkare har det svårt. Vi uppmuntrar till att du ska fortsätta att handla de varor du brukar. Fler och fler företag i Lerums kommun erbjuder nu hemkörning av sina varor och tjänster. Ring gärna din butik eller favoritrestaurang och hör vad de kan göra för att underlätta din vardag.

I kommunens förskolor, skolor, äldreboenden, LSS-boenden, gruppboenden, hemtjänsten och hemsjukvården görs fenomenala insatser i det dolda. Nuvarande situation ställer höga krav på allt från hygien till omvårdnads- och sjukvårdskompetens för att säkra liv och hälsa. Vi prioriterar och samarbetar i bemanningsfrågan för att trygga verksamheterna.

Slutligen - tack alla invånare som hanterar livet med sådant lugn under covid-19. Tillsammans kommer vi att klara av denna stora utmaning.

Ingela Gyllesten (C)
Kommunfullmäktiges ordförande