Trafikkontroller vid skolorna

Publiceringsdatum : 2018-08-23

Skolorna har startat igen och nu under veckan genomför Polisen en nationell trafiksäkerhetsinsats. Fokus är på trygghet och hastighet utanför skolor och förskolor. Vid Aspenässkolan i Lerum har poliser två dagar i rad mätt bilisternas hastighet.

Caroline Lansenfeldt är polis i Lerum och har under torsdagsmorgonen tillsammans med kollegan Istvan Trombitas mätt bilisternas hastighet på Strandvägen.
- Igår stoppade vi två bilister som körde för fort och idag har vi hittills stoppat en, berättar Caroline Lansenfeldt.
Under samtalet med Caroline passerar en svart SUV med mamma och barn.
- Den bilen höll inte 30 kan jag säga, ropar Istvan Trombitas.

Hastighetsbegränsningar

För poliserna handlar det inte bara om att bötfälla utan även att visa upp sig för att bilisterna ska bli uppmärksamma på hastighetsbegränsningarna. Caroline Lansenfeldt tycker att de flesta bilister sköter sig.
- De är hänsynstagande, men det sticker ut en del som håller för hög hastighet.
Även mycket små överträdelser påverkar trafiksäkerheten. Det finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med en bil i 30 km/h. Därför är det viktigt att inte köra bilen för fort.

Polisens arbete fortsätter 

Trafiksäkerhetsinsatsen pågår hela veckan ut, men Polisens arbete fortsätter även efter denna vecka.
Det handlar inte bara om hur fort bilisterna kör.
- Utanför skolan har vi problematiken att bilar parkeras mot färdriktningen, står på heldragna linjer, trottoarer och för nära övergångsställen. Vi vill uppnå en säker miljö för våra barn att komma till skolan. Den måste vi värna om, säger Caroline Lansenfeldt.