Tuvängen sätter fokus på ännu bättre måltidsupplevelser

Publiceringsdatum : 2019-01-29

Alla sinnen ska vara med när du äter. Redan idag är maten uppskattad på Tuvängens äldreboende. Nu sätter medarbetarna ännu större fokus på hela måltidsupplevelsen för de äldre.

- Måltidsupplevelsen är mer än bara maten. Det handlar om miljön där du äter, hur det sociala sammanhanget ser ut, dofter, ljud, årstidernas skiftningar. Vi är många medarbetare som på olika sätt är involverade i hur måltiden blir. Vi jobbar tillsammans för nya idéer för att skapa den bästa måltidsupplevelsen för våra gäster, säger Sandra Högberg, enhetschef på Tuvängen.

Att stimulera aptiten och fånga matglädjen är viktigt. Kosten ska vara god och näringsriktig. Det finns riktlinjer, råd, lagar och regler som följs för en säker kost. Men det är mycket mer som påverkar hela upplevelsen av måltiden, oavsett om det handlar om nattmålet som kanske äts i det egna rummet eller lunchen tillsammans med många fler.

- Det handlar om att ha ett helhetsperspektiv på alla dygnets måltider. Det ska finnas variation och valmöjligheter för våra gäster. Om du vill äta själv får du göra det. Vill du äta tillsammans med andra får du göra det. Hur lyfter vi varje enskild måltidssituation ännu mer? Vad innebär det i vårt samarbete medarbetare emellan? Det jobbar vi med och det är väldigt inspirerande och roligt.

Resultatet från 2018 års brukarundersökning visar att maten är mycket god och uppskattad på Tuvängen. Däremot fick måltidsmiljön sämre betyg från de boende. Utgångspunkten för arbetet med måltidsupplevelsen bottnar också i nya råd från Livsmedelsverket vad gäller måltider i äldreomsorgen.

- Redan nu kan vi se att det blivit en lugnare och tydligare måltidsmiljö på korttidsboendets demensenhet och flexibla växelvårdsboende. Medarbetarna har valt ut några saker att arbeta med under en period. Vi utvärderar och väljer sen nya fokusområden för matupplevelsen. Det här är bara början. Vi delar med oss av varandras kompetens och idéer. Det ger en ökad kraft in i arbetet att medarbetare med olika yrkesroller, kockar och omvårdnadspersonal, gör det här tillsammans, säger Sandra Högberg.