Uppskattade frivilliginsatser under pandemin

Publiceringsdatum : 2020-06-04

Att få hjälp att handla mat underlättar vardagen mitt i pandemin. Nu är volontärerna igång och hjälper de som är 70+ eller annan riskgrupp att handla mat. En service som uppskattas.

- Det fungerar jättebra. Jag är över 70 år och vill inte gå in i affären. Jag håller mig på avstånd. Jag såg i tidningen och på facebook att det här hade startat. Det är väldigt smidigt, säger Håkan Johansson, 78 år i Floda.

Volontärerna och de som vill ha hjälp att handla ses utanför affären. Jenny Lopes som är samordnare för frivilliga insatser i Lerums kommun knyter ihop kontakterna och håller koll på kölistan.

- Det har verkligen blivit lyckat. Vi når så många fler som tänkt handla själva men som är i riskgrupp när vi finns på plats utanför mataffärerna. Men det har också blivit en mötesplats utanför butiken dit Svenska kyrkan tar med kaffe. Idag fick vi höra att det lika mycket är för de trevliga samtalen som för handlingen som personen återkommande kommer hit. Det känns fint och är helt tack vare den fantastiska insats som görs av volontärerna, säger Jenny Lopes.

Den här dagen gör fyra volontärer sin premiärhandling i livsmedelsbutiken i Floda centrum. Utanför sitter kunderna och väntar medan volontärerna gör sin första runda. Ingrid Beyer, som till vardags är kyrkomusiker i Skallsjö församling är en av dem.

- Det är ju väldigt personligt när man handlar åt någon annan. Det ska kännas tryggt för dem som man handlar åt. Vi har fått bra direktiv och instruktioner så att vi gör rätt. Och det känns bara bra att kunna hjälpa andra.

Volontärinsatserna görs i samverkan mellan Lerums kommun och Svenska kyrkan, för att underlätta för personer i kommunen som tillhör en riskgrupp, och möjliggörs i gott samarbete med de lokala handlarna.

Ta dig till din matbutik – få hjälp av en volontär att handla

Lerums kommun, Svenska kyrkan och lokala handlare vill möjliggöra för dig som är i riskgrupp under coronapandemin att handla säkert. Följande tider kan du ta dig till den lokala handlaren och få hjälp av volontärer. Volontärerna står utanför butiken och har möjlighet att ta emot din handlingslista och genomföra handlingen medan du väntar utanför butiken. Volontärerna känns igen med gula västar med logga från Lerums kommun eller Svenska kyrkan.
På följande platser och tider finns volontärer på plats fram till 30 juni 2020. För tider efter 30 juni ta kontakt med Lerums kommun.

• Bonum Matmarknad Gråbo, tisdagar, 9-11.
  • Hagströms lanthandel Sjövik, tisdagar, 9-11.
  • Ica Nära Hallsås Lerum, tisdagar, 9-11.
  • Ica Supermarket Floda, onsdagar, 14-16.
  • Tempo Solkatten Lerum, torsdagar, 17-19.

Har du svårt att ta dig till butik?

Vi kan även hjälpa dig med handling om du behöver stanna hemma. Kontakta Lerums kommun vardagar mellan 10–12 på telefon 0302-52 11 02 eller via e-post frivilliginsatser@lerum.se

Ta hand om dig och handla säkert!

Lerums kommun och Svenska kyrkan