Utvecklat ställning för en bättre arbetsmiljö med färre lyft

Publiceringsdatum : 2021-05-31

Mats Andersson, grävmaskinist på VA i Lerums kommun har skapat en ställning för att kunna lyfta avspärrningsstaket. Med ställningen är hanteringen av staketen både effektivare och säkrare samtidigt som det är en bättre arbetsmiljö med mindre tunga lyft.

- Vi kan nu flytta upp till tjugofyra kravallstaket i ett svep. Det går snabbare, de kommer närmare schakten och vi slipper bära dem så långt själva, berättar Mats Andersson, grävmaskinist VA-enheten, Lerums kommun.

Kravallstaket är en typ av avspärrningsstaket som används för att spärra av vid till exempel VA- eller vägarbeteten. 

Hela ställningen är byggd i stål. På ställningen finns två armar på vardera sida, där staketen lyfts på, eller av, av VA-arbetarna. På en sida finns även en liten plåtlåda för mindre saker som verktyg, reflex- och vägskyltar. Högst upp finns en stålring som grävmaskinens gripklo tar tag i för att lyfta hela ställningen med staket och allt. Grävmaskinen flyttar allt till nästa ställe eller lastar enkelt på ställningen med innehåll på en lastbil. 

 

- Innan vi hade grindhållaren flyttade vi alla avspärrningsstaket för hand. Det var rätt tungt och svårt att bära, speciellt i terräng då deras fötter lätt fastnar. Vid lyft åkte ofta lyftstropparna av och vi fick gå upp på flaket bland allt material och rätta till det, med risk för klämskador. Nu är hela hanteringen säkrare, fortsätter Mats. 

Varje staket väger mellan 15-20 kilo och med hållaren blir det nu mindre lyft. Att sätta på eller ta av tjugofyra staket tar bara någon minut nu för två personer.

Utvecklat ställning för både staket och slang
Mats kom på idén till ställningen och lämnade in sin skiss till ett företag i Vårgårda, som tog fram en prototyp. Det första exemplaret användes någon månad med bra resultat. Mats tog fram ytterligare fem ställningar med varierande konstruktion.    

- Jag har inte sett att någon annan har samma lösning. Det var roligt att ta fram och det blev fler varianter, till exempel ville ett annat arbetslag ha ett lyftredskap för mindre grindar och vi själva behövde en ställning för slang, avslutar Mats.

Slangar är rätt otympliga att hantera men nu går det lätt. Slangen läggs på ställningen och lyfts med grävmaskinen. Ställningens armar går att snurra så att slangen lätt går att dra ut.

Slanghållare_0365_600.jpg